28/10/08

Andreu Mayayo: "Els brigadistes entre nosaltres" fixa la relació que van tenir aquests amb la població civil"

Taula de presentació del llibre Els brigadistes entre nosaltres a la Catalònia

L'historiador Andreu Mayayo va explicar en la presentació del llibre d'Àngela Jackson, Els brigadistes entre nosaltres, que es va portar a terme el dilluns dia 27 d'octubre a la Llibreria Catalònia, va fer aquesta valoració general sobre l'obra: "és un llibre excel·lent que fixa la relació que van tenir els brigadistes amb la població civil, cosa que fa que el llibre sigui novedós."
Mayayo, en substitució d'Antoni Segura, director del Centre d’Estudis Internacionals de la Universitat de Barcelona, que no va poder-se assistir-hi per una indisposició, va parlar també del valor del treball: "és un exel·lent exemple de memòria; és tremendament humà". Assenyalà també que vingueren a lluitar amb l'exèrcit republicà uns 35.000 brigadistes "dels quals una tercera part va morir" i afegí que "als pobles hi quedà un bon record del pas d'aquests".
Per la seva part, Ignasi Sardà, en representació de la Direcció General de la Memòria Democràtica, va qualificar el llibre de Jackson: "tant el llibre com l'obra que desenvolupa Àngela Jackson és modèlica".
L'autora del llibre, també va donar el seu punt de vista: "amb aquesta obra s'ha iniciat l'estudi de la relació dels Brigadistes amb la població civil". Després de molts anys de silenci ara hi ha més gent que està disposada a explicar els records de la guerra. Jackson finalment parlà de les seves motivacions a l'hora d'escriure el llibre: "m'han interessat molt les amistats que es van formar entre els extrangers pertanyents a les Brigades Internacionals i la gent dels pobles".