10/6/08

Narcís Oller: un nou Prometeu

Carles Carrera publicà un article al Diario de Mallorca de dijous 5 de juny, sobre el llibre Croquis del Natural (Cossetània Edicions), de Narcís Oller. Carrera ofereix una ressenya de l'argument d'aquesta obra, situant-la en el context literari de l'autor, i també fa referència a l'obra completa d'Oller, que ha de publicar Cossetània a la col·lecció Biblioteca Narcís Oller.

"Narcís Oller (Valls, 1846-Barcelona, 1930) va incloure quatre desiguals narracions a Croquis del natural (1879). D'antuvi, detinguem-nos un instant en el títol, perquè "croquis" apunta la idea d'esbós fugaç d'un "natural" observat a partir dels models que el tarragoní aprengué, sobretot, dels autors francesos coetanis. L'obra es reedita ara, 125 anys després, per segon cop, i l'edició no podia caure en millors mans, puig l'encapçala un dilatat preàmbul de la professora Rosa Cabré: llegir-lo -per a un exalumne seu com jo- significa traslladar-se a les vetustes aules de la universitat de Barcelona i tornar a sentir, novament, la seva veu tot explicant la novel·la catalana del vuit-cents.
De la mà de Riera i Bertran, Oller va ser menat a la Ciutat Comtal cap a uns ambients que el feren adonar de la necessitat d'erigir-se en escriptor català. A Croquis del natural, la primera baula, hi situa un quadre romàntic encara, "El vailet del pa". En aquest, una mare i una filla de casa bona s'encaren amb un vailet orfe, que treballa per sobreviure d'ençà que té ús de raó. I encara que el novel·lista es negava d'incloure la peça per la seva simplicitat, és una de les més assolides del conjunt."