9/6/08

Durant la presentació dels llibres "Summa kaòtica" i "Resta kaòtica" es destacà la qualitat literària i l'estil inclassificable d'Ametller

Ponents durant la presentació dels llibres de Ventura Ametller

Divendres dia 6 de juny, a les 7 de la tarda, a Can Palauet de Mataró, va tenir lloc la presentació dels llibres Summa kaòtica i Resta kaòtica, de Ventura Ametller.
En una primera part de l’acte, hi van intervenir Joan Antoni Baron, alcalde de Mataró; Sergi Penedès, regidor de Cultura de Mataró; Joan Silvestre, alcalde de Pals (la localitat empordanesa on Ventura Ametller va néixer l’any 1933), i Josep Maria Olivé, director de Cossetània Edicions. Tots quatre van remarcar la importànica que s’hagi reeditat Summa kaòtica, la primera edició del qual era del 1986, i que se n’hagi editat per primer cop la continuació, «Resta kaòtica», i conicidiren que es tracta d’obres d’un gran nivell literari.
Acte seguit, els escriptors Albert Calls i Manuel Guerrero (va excusar la seva absència Lluís Racionero, que estava previst que hi assistís) van fer la presentació pròpiament dita.
Albert Calls explicà que va conèixer Ventura Ametller fa vint anys, de la mà del prologuista de la primera edició, Valerià Pujol, el qual li va presentar com a gran «alquimista» de la paraula. Segons Calls, Ametller ha escrit la seva obra en la més absoluta soledat, amb tota la honradesa, sense esperar res a canvi (ni tan sols que li publiquessin l’obra!). Amb el seu relat impregnat de fina ironia i amb un estil inclassificable, defuix volgudament el tractament naturalista, i partint del localisme ens introdueix en l’universalisme. Va reconèixer que el lector no ho té fàcil, que ha de saber que haurà d’anar entrant a poc a poc en el teixit narratiu.
Manel Guerrero, que va definir Ventura Ametller com a «un escriptor important i a la vegada invisible», remarcà la importància que es faci arribar els llibres als bons crítics literaris del país. També explicà que, quan Ametller li va ensenyar la seva biblioteca, li va dir que una cosa bàsica de la seva literarura era el treball amb el llenguatge, i que el llenguatge serveix perquè reflexionem sobre la nostra societat.

Més informació a:

L'obra de Ventura Ametller, recuperada. Blog El Quadern d'Albert Calls
Pedra de pedró. Blog Joan Antoni Baron