17/6/08

Més enllà dels anells

Miquel Riera publicà un extens reportatge sobre el llibre Més enllà dels anells (Cossetània Edicions), de Jordi Camps al suplement Presència de divendres 13 de juny. Riera destaca l'ull crític de l'autor a l'hora de repassar la història no esportiva dels jocs.

"Ho diu ben clar en el pròleg el periodista Jordi Camps (Malgrat de Mar, 1960): "Que ningú busqui en aquest llibre gestes esportives. No les trobarà. Aquesta és una altra història. Una història que va més enllà dels anells que simbolitzen més de cent anys de l'inici d'una idea de la qual queda ben poca cosa." Més enllà dels anells (Cossetània) repassa, doncs, la història no esportiva dels jocs olímpics i ho fa, a més, amb l'ull crític que comporten l'experiència i els coneixements de l'autor, membre de l'equip fundacional d'El 9 Esportiu de Catalunya i actualment director adjunt d'El Punt.
Camps ha subtitulat el seu llibre Política, gegantisme, comercialització, corrupció, dopatge i discriminació en els Jocs Olímpics i ho justifica pel fet que aquests "són alguns dels pecats que han atrapat l'olimpisme durant més d'un segle"."
"Jordi Camps comença el seu recorregut per la història no esportiva dels Jocs pel final fent un repàs de com i per què la Xina ha aconseguit finalment organitzar l'esdeveniment, tot i el règim dictatorial que governa el país i les continues i nombroses violacions dels drets humans que hi ha."
"Explica les dificultats per organitzar a Grècia els primers jocs, recorda el curiós cas de Sant Louis, atorgats primer a Chicago, viatja fins a les olimpíades que Hitler va voler dedicar a la glòria del nazisme, repassa el paper d'Alemanya després de la Segona Guerra Mundial, i totes les contradiccions i problemes que hi va haver entorn de la participació a través d'un sol comitè o de dos."