6/6/08

Es presenten els llibres "Summa kaòtica" i "Resta kaòtica", en els quals Ventura Ametller utilitzà una narrativa trencadora

Els llibres Summa kaòtica i Resta kaòtica (Cossetània Edicions), de Ventura Ametller, es presentaran divendres 6 de juny, a les 7 de la tarda, a la Sala d'actes de Can Palauet de Mataró.
A l'acte hi intervindran Joan Antoni Baron, alcalde de Mataró, Sergi Penedès, regidor de cultura de Mataró, Josep Maria Olivé, director de Cossetània Edicions, i Joan Silvestre, alcalde de Pals. També hi participaran els escriptors Lluís Racionero, Albert Calls i Manel Guerrero.

Resum:
La Summa kaòtica i la Resta kaòtica representen un ampli calidoscopi literari, que podria comparar-se al que va dir-se del Guernica de Picasso: un brau que entra dins una botiga de cristall. D’aquesta manera, la narrativa de Ventura Ametller entra en piconadora sobre fets i idees i trinxa per obrir-nos les portes de noves percepcions. La Summa kaòtica és la biografia història trifàsica de Protomorphus-Anamorphus-Metamorphus. La història comença quan el protagonista encara no ha nascut, i continua amb la seva infantesa, a través de la qual anirem contemplant els esdeveniments familiars i polítics del seu poble durant l’etapa republicana. La Resta kaòtica continua la història amb la cronologia de la derrota després de la Guerra Civil. En ambdues novel·les, la narració defuig el tractament naturalista, interpreta la realitat i embolcalla el lector amb una enorme massa de referències culturals, màgiques, mítiques o filosòfiques, dóna la seva particular visió del món i salva de l’oblit figures i paisatges que l’autor va conèixer i recrea a través de la narrativa.

Ventura Ametller:
Ventura Ametller (Pals, 1933), home polifacètic, veterinari i apassionat per la cultura, ha conreat quasi totes les arts, a més de les lletres en diversos gèneres literaris, com la poesia, la narrativa, l’assaig i la novel·la. Un dels grans amics de Josep Pla, també va conèixer Salvador Espriu, que va ser qui el va batejar amb el pseudònim de Ventura Ametller, i li va suggerir que tindria més sortida literària que el seu propi nom, Bonaventura Clavaguera Clavaguera. Autor d’una llarga obra literària, molta de la qual roman encara inèdita, Ventura Ametller ha publicat l’assaig Teoria general de l’universalisme (1979), i els poemaris El primer quadern de Bel Dezir (1981), amb el qual va guanyar el Premi de Poesia Marià Manent, i Paradigmes esotèrics (1991). Publicà Summa kaòtica l’any 1986, novel·la que ara reeditem i de la qual també publiquem la segona part, Resta kaòtica, inèdita fins al moment.  

Més informació a: