14/6/08

Ajudant a néixer la catosfera literària

El 26 de novembre passat em va arribar un missatge del més enllà. Però no d´un més enllà metafísic, sinó de fora de les Terres de l´Ebre, concretament del Vallès. L´enviava el Toni Ibáñez, un conegut blogaire que viu a l´Entrellum. Empeses pel Marc Vidal, s´estaven començant a coure les primeres Jornades sobre la Catosfera, que tindrien lloc a Granollers a finals de gener, i en Toni era el coordinador de la taula sobre literatura. És interessant analitzar minut a minut l´anar i vindre dels correus electrònics aquell 26 de novembre, de forma resumida:
12.51 Toni Ibáñez fa un primer contacte i m'exposa la idea de crear un blog amb un recull de posts literaris en català i/o publicar un llibre, i fer una llista de blogaires a qui convidar.
13.06 Des de Tortosa, accepto l´oferta de col·laborar en el projecte.
14.20 Toni Ibáñez concreta la idoneïtat de fixar un nombre màxim de 100 posts per al recull i planteja la dificultat de trobar una editorial.
15.36 Proposo posar-me en contacte amb Cossetània Edicions per oferir-los la publicació.18.23 Jordi Ferré, de Cossetània Edicions, accepta des de Valls la proposta d´editar el recull de posts literaris.
22.30 Sani Girona, des de Vilanova i la Geltrú, després d´haver rebut un missatge del Toni Ibàñez, s´afegeix al projecte de forma entusiasta, comença a proposar idees i a elaborar la llista que anirem completant entre tots.
Com es pot veure, aquest projecte va germinar en poques hores gràcies a les eines que ens facilita internet que, si se sap utilitzar, no aïlla les persones, sinó que construeix ponts de coneixement mutu.
Pocs dies després, a través d´una crida oberta, es convidava a tothom que enviés el post que consideressin millor, abans del 31 de desembre de 2007. Se´n van rebre 138 d´arreu dels Països Catalans.
El segon dia de les Jornades sobre la Catosfera, un cop acabada la taula Blogs & Literatura i després de conèixer i reconèixer a molts companys i companyes blogaires, ens vam reunir els quatre membres de l´equip (Toni Ibáñez, Sani Girona, Jordi Ferré i jo mateix) per tal de posar en comú la lectura prèvia dels posts rebuts i decidir quins i quants en quedaven fora. Aquesta fou la tasca més dura, perquè cap de nosaltres té vocació de jutge i, almenys jo, en cap moment m´he considerat part d´un "jurat", sinó d´un grup de persones que hem engegat un projecte amb il·lusió al qual hem convidat la resta a afegir-s´hi. Per tal de ser coherents i cenyir-nos a la xifra que havíem considerat inicialment, i tenint en compte criteris de qualitat, temàtica i adaptació al format de llibre, elegirem els 100 posts finals.
Durant el mes de maig es podien palpar en blogs d´arreu les mostres d´alegria en rebre a les seves cases la materialització del projecte: el llibre La catosfera literària. Primera antologia del blog en català. El 16 de maig, a Vallromanes, i amb en Toni Ibáñez com a amfitrió, es va dur a terme la festa de presentació del llibre, amb presència de 37 dels coautors, i jo em sento satisfet d´haver contribuït a crear les il·lusions compartides que es notaven a les cares, als petons, a les encaixades de mans, i vaig xalar com un crio intercanviant signatures amb uns i altres.I aquesta és la petita història d´un llibre solidari en la seva creació, i solidari en la donació dels drets d´autor, que seran destinats a les escoles Bressola de la Catalunya Nord.

Més informació a:
http://jmtibau.blogspot.com
www.escriptors.cat/autors/tibaujm

Article de Jesús M. Tibau al periòdic l'Accent sobre el procés d'elaboració del llibre La catosfera literària