8/9/10

‘Melmelades casolanes’ (Cossetània) de N. Duran i M. Roig

Saber conservar els aliments ha sigut des de temps antics un repte per a la humanitat, ja que alliberava les persones de la recol·lecció i la caça diàries i també els permetia poder menjar a l’hivern les saboroses fruites de l’estiu.

No és recomanable repassar l’index de títols de la col·lecció gastronòmica El cullerot de Cossetània amb l’estómac buit. De la cinquantena llarga de propostes trobem des dels receptaris de la famosa Àvia Remei (els diferents títols sumen 26 edicions i 77.000 exemplars venuts) o reculls d’una gran varietat temàtica, que inclou micro-localismes com ara La cuina de les Masies de Poblet o 200 receptes de cuina del Tarragonès; però també volums dedicats en exclusiva a la producció autòctona: La cuina del calçot, Pa amb tomàquet o Totes les sopes (Brous, escudelles i sopes d’arreu).

No hi ha millor època que aquesta estiuenca per posar en pràctica les elaboracions recomanades a Melmelades casolanes. 80 receptes que surten bé, una recopilació ben completa escrita a quatre mans per Núria Duran i Montserrat Roig. Després de llegir les consideracions generals, fer inventari dels estris necessaris i repassar el procés d’envasament, ja només caldrà entendre que el secret per elaborar una bona melmelada o confitura “implica aconseguir l’equilibri entre es seus components bàsics, la fruita, el sucre, la pectina i l’àcid”; i tot és posar-s’hi.

Paga la pena si a canvi aconseguim omplir el rebost -o, als domicilis més modests, el raconet d’una lleixa de l’armariet de la cuina- amb tasts tan suggerents, més enllà del tòpics del gènere, com són la Melmelada d’albergínia o de taronja i cacau, la Confitura de tres cítrics o de pera amb vainilla, la Gelea de cireres d’arboç o de poma amb gingebre, i arribant a la línia agredolça el Xútnei de figues i ceba o de papaia i pinya o de pastanaga i coco, el Pickle de cireres o de peres, i el Relish de pebrot i tomàquet amb fruites.

Article del blog Sobre llibres que fa referència al llibre Melmelades casolanes, de Núria Duran i Montserrat Roig.