22/9/10

La vall del Miracle

La vall del miracle, obra d’Armando Vericat Climent ha estat l’obra guanyadora del XVII Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre.
L’autor parteix dels coneixements i l’experiència personal per tal d’ubicar l’obra, que succeeix en espais reals i entorns agafats de la realitat i la cultura populars de les contrades del Maestrat, i que gira al voltant d’un personatge històric que es documenta en la bibliografia sobre la Font de la Salut, el frare Pere Combes.
El llibre té un encaix històric en el segle XVI, marcat per les dificultats pròpies de l’època en un entorn rural, on descriu les particularitats de la justícia i dels estaments dominants dins dels quals s’hi inclou l’orde de Montesa, un important orde religiós militar fundat el s. XIV que fou hereu de templers i hospitalers.
Novel·la de misteri amb bons ingredients per a captar l’atenció del lector i crear expectació, l’agitada vida del protagonista, el frare Pere, bona persona però faldiller, personatges misteriosos, un assassinat... les escenes es van donant pas sense dilacions innecessàries, sense abusos de la descriptiva ni de l’adjectivació. Una narració que assoleix la competència lingüística amb una fluïdesa senzilla, que reflexa el vocabulari i les expressions pròpies de la variant geogràfica de la nostra llengua enriquint el bagatge de l’obra.
Un seguit d’esdeveniments ben enllaçats, que acaben en un desenllaç molt ben elaborat on s’agraeix la pinzellada referent a la conservació del patrimoni arquitectònic i cultural.
Una obra per passar una bona estona sadollant la inquietud d’esbrinar i solucionar els misteris que envolten al santuari de la Font de la Salut de Traiguera.

Ressenya de Rosa Mas, participant en la promoció de la novel·la La vall del Miracle, d'Armando Vericat.