17/9/10

Llinatge, de Miquel Esteve

Llinatge és una novel·la de viatge mitològic. Un viatge i una nova reformulació del mite d'una nissaga d'éssers fantàstics nostrats i immortalitzats per Joan Perucho: els dips. Una espècie híbrida d'home-gos, la representació de la brutalitat i de l'ànima de la humanitat en destrucció.
Al voltant d'aquest llinatge hi ha una profecia que anuncia, com si es tractés de l'Apocalipsi, la unió amorosa entre un dip i un humà (la vulneració d'un codi). D'aquesta unió naixerà un ésser dip androgin, mig home, mig dona que simbolitzarà la vinguda a la terra de l'anticrist, cridat a complir el destí dels homes i dels dips: la seva abolició.
La història transcorre a Barcelona, on viu el periodista Jaume Robinson, Tivissa i voltants on perviuen els membres del llinatge dip, i Roma, país on s'originen els dips.
El temps narratiu s'esdevé al segle XXI amb referències històriques del final de la guerra civil i els maquis, i a l'origen de l'Imperi Romà lloc on se'ns explicarà l'origen del llinatge dels dips, el dip primigeni sabrem que fou un pintor assassí.
Els personatges que lligaran aquesta història de traïcions, venjances, assassinats i amor seran quatre: El periodista novell involucrat en temes d'esoterisme, Jaume Robinson, la Clara Aymerich o Reina Blanca (companya d'universitat d'en Jaume), la Susanna Margarit o la Reina Negra (companya de feina de Jaume), i en Malànima. Aquests personatges es correspondran amb les figures de les cartes del Tarot: El mag, el diable, la força, l'ermità. L'enigma està servit. Caldrà saber interpretar cadascuna de les cartes de la taula de l'endeví, i saber a qui correspon cadascun dels arcans majors. El destí i la mort s'entortolliguen, però ¿hi ha més d'un destí possible?
Quant a l'estil és destacable la diversitat dels punts de vista, tot i que de vegades es pot perdre la veu narrativa. La descripció és mesurada amb destresa. I finalment, un cop acabat el llibre, m'ha semblat retrobar-me de bellnou amb l'esperit de Joan Perucho i Manuel de Pedrolo, lectures de joventut que encenen la memòria i reposen encara a la prestatgeria del meu estudi.

Ressenya d'Anna Martínez Biayna, participant en la promoció de la novel·la Llinatge, de Miquel Esteve.