13/9/10

"La vall del Miracle", d'Armando Vericat

La vall del miracle és una novel·la de misteri amb un rerafons històric que ens presenta ingredients tant diversos con un capellà faldiller, un home llop, l’ordre de Montesa o un sagnant assassinat per resoldre. Tot això localitzat al Maestrat, concretament al santuari de la Font de la Salut, durant els primers anys del segle XVI. Partint de la documentació que certifica notarialment l’únic miracle atribuït a la Mare de Déu de la Font de la Salut, i del controvertit personatge real sobre qui es va obrar aquest prodigi, Armando Vericat ha construït un excel·lent i intrigant relat. La lectura d’aquest, personalment, se m’ha fet curt, però l’he gaudit molt.

El mossèn Pere Tombes trenca vàries vegades el seu vot de castedat, fet que l’obliga a fugir dels llocs on ha exercit el seu ministeri fins que el seu periple el porta al santuari de Traiguera, on serà curat miraculosament d’una ferida mortal resultant dels seu mal comportament. Com agraïment a la Verge s’integra en la comunitat religiosa que hi habita esperant així expiar les seves faltes. Però allà s’adonarà de que no es pot fugir dels pecats del passat i, fins hi tot, serà acusat d’un horrible crim.

Ressenya de Francesc García Grimau, participant en la promoció de La Vall del Miracle (XVII Premi de Narrativa de la Ribera d'Ebre), d'Armando Vericat.