30/3/10

Cossetània publica "Com fet a casa", d’Ada Parellada, un llibre per alimentar-se bé quasi sense cuinar

El llibre defensa els ingredients procedents de la indústria alimentària i ensenya a escollir-los

Cossetània publica Com fet a casa. Un llibre per menjar bé cada dia...quasi sense cuinar, d’Ada Parellada, una obra amb receptes saludables i fàcils de preparar. Al llibre, Parellada, que és propietària de tres restaurants i ha escrit diversos llibres de cuina, defensa els ingredients procedents de la indústria alimentària i ensenya a escollir-los.
Com fet a casa conté menús equilibrats, variats i saborosos per a cada dia, elaborats de manera creativa però amb el mínim de temps davant dels fogons. Al llibre Parellada també parla sobre els diversos mètodes de conservació dels aliments i sobre els ingredients i altres components que es troben a l’etiqueta de qualsevol producte del supermercat, per conèixer-los i aprendre a cuinar-los.
Ada Parellada proposa confiar en allò que trobem a la botiga o al supermercat per preparar bons plats, ara que generalment no es disposa de tant de temps per estar a la cuina: “hi ha hagut un canvi de prioritats i hem perdut habilitats culinàries, per això l’alimentació ha esdevingut caòtica. Per sol·lucionar-ho proposo començar des de 0 i pensar en qui ens pot facilitar les coses, si ens volem alimentar bé: la indústria alimentària.”
L’autora assenyala un canvi necessari en la manera de treballar davant dels fogons, ara que és difícil que algú reprodueixi el model de mestressa de casa en cada llar. Per Ada Parellada un restaurador ha de saber regalar coneixements a la societat, donar-li eines per aprendre a escollir el que troba en els diversos establiments: “El coneixement a l’hora d’escollir els aliments és l’eina fonamental, perquè de conserves, congelats, i altre menjar preparat, n’hi ha de millors que altres. Crec que si una cosa ens hauria de fer por és el fresc, perquè la conserva està etiquetada, no hi ha trampes: només ens hem de fixar en la seva composició, en les seves propietats.”
Parellada, que també imparteix cursos i tallers de cuina, destaca el caràcter de llibre d’autoajuda d’aquest manual, ja que es proposa disminuir la frustració a l’hora de posar-se a la cuina.
Ada Parellada va néixer a Granollers un dia de febrer de 1967 a la Fonda Europa, un establiment que pertany a la seva família des del 1714. La banda sonora de la seva infància van ser els plats i les culleres; les aromes, el caldo i els rostits; el color, el del moviment; el gust, el torrat del cafè i el gratinat dels macarrons, i la seva escola, les orelles ben obertes a totes les històries, mig veritat i mig hipèrbole... Va créixer entre olles fins que, als vint-i-cinc anys, es va comprar les seves pròpies caçoles i va obrir Semproniana, el seu restaurant, al centre de Barcelona. Aquí és on divideix el seu temps entre els seus tres establiments —Semproniana, Petra i Pla dels Àngels—, imparteix cursos i tallers de cuina, fa xerrades sobre educació alimentària a la canalla, col·labora amb els mitjans de comunicació en la difusió de la cuina i la gastronomia i escriu llibres de cuina.