10/3/10

Barcelona blanca

La nevada a Barcelona ha coincidit amb la novel·la de Toni Real (Pere Virgili / diari Avui)

Unes nevades intenses arreu de Catalunya fins al nivell del mar, la candidatura de Barcelona per als Jocs Olímpics d'Hivern del 2022... I, com una casualitat oportuna, apareix una novel·la en què una nevada intensa a Barcelona (com la del 1887 o la del 1962) omple la ciutat d'esquiadors i sobretot de neu, molta neu.
Després de 100 anys d'esquí a Catalunya: passions de neu, Antoni Real (Barcelona, 1959) publica la seva primera novel·la, Sota la neu (Cossetània), una història que va molt més enllà de l'esport i que barreja tecnologia, periodisme i meteorologia amb les emocions intenses dels personatges en una Barcelona blanca.
Set dies de neu sense treva. Set dies de col·lapse a la ciutat de Barcelona, d'experiències noves i inusuals, i també de patiment, nervis i situacions límit. Una nevada hipotètica situada en un "futur immediat" que intensifica les relacions personals: l'amistat, l'amor, la solidaritat... Els ciutadans es converteixen en periodistes i una televisió interactiva per internet és l'eina bàsica de comunicació de la societat. Sense anar més lluny, aquests dies el canal 3/24 ha superat el rècord d'imatges i vídeos rebuts dels espectadors.
Amb alguns tocs d'humor originals que destensen la història, el periodista esportiu reïx en la seva primera novel·la. Director i presentador del programa Temps de neu, de TV3, des de fa gairebé vint-i-cinc anys, Real confessa que la nevada del Nadal del 1962 és el seu primer record d'infantesa: "Recordo com queien els flocs de neu il·luminats amb els llums de la Rambla i com esquiàvem pel carrer Balmes". Un record que l'ha "perseguit tota la vida" i que l'ha portat a escriure aquesta història d'una Barcelona blanca.
El meteoròleg Francesc Mauri, assessor i prologuista de Sota la neu, assegura rotundament que "és segur que una nevada important com la del 62 es repetirà a Barcelona". Un motiu més per a Real per pensar que "Barcelona organitzaria uns Jocs Olímpics d'Hivern brutals". Per ara, la seva novel·la dóna unes quantes idees.

Article de Francina Massana al diari Avui sobre la novel·la Sota la neu, de Toni Real.