27/8/07

"Torres Jordi va ser en el seu moment idealitzat i després fou oblidat"


En el marc de l'auditori Carulla Font del Casal de l'Espluga de Francolí, el dissabte dia 25 d'agost es va fer la presentació del llibre De l'idealisme a l'oblit. Poesia i teatre de Pere Antoni Torres Jordi, obra de Josep Maria Vallès i Martí, editada per Cossetània Edicions.
La presentació anà a càrrec de Fernando Valero, catedràdic de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili, el qual digué que el títol del llibre, De l'idealisme a l'oblit, és una declaració de principis del llibre, ja que Torres Jordi és "un solemne desconegut a la seva terra i la seva obra no ha estat estudiada".
L'autor explicà les dificultats que ha tingut per trobar documentació sobre Pere Antoni Torres Jordi i es queixà que "tant els espluguins com els tarragonins no en sabien res". Vallès comentà també que, malgrat que Torres Jordi va ser el primer director de La Vanguardia, "quan vaig anar en aquest diari a buscar informació, només vaig trobar les deu ratlles que van sortir com a necrològica el dia que es va morir". L'autor va explicar que Torres Jordi era un liberal que tingué molts vincles amb el general Prim i que tingué càrrecs polítics importants, com el d'alcalde de Tarragona, diputat a Corts o governador civil en ciutats com Girona, Màlaga, Granada i València.
Com a poeta, segons l'autor del llibre, "cultivà la poesia amb força encert, potser més un fàcil versificador que un poeta nat, però la veritat és que tant en català com en llengua castellana, hi ha entre les seves poesies obres de força qualitat", i, pel que fa al teatre, Vallès explica en el llibre que "en el camp teatral obtingué bons èxits com a autor dramàtic i també intentà entrar en el món de la comèdia amb joguines en un acte." Per la seva carrera com a polític, poeta i dramaturg, estranya el desconeixement que hi ha de la seva persona i de la seva obra. Això va fer que Josep Maria Vallès afirmés que "Torres Jordi va ser en un moment idealitzat i després va ser oblidat".