13/8/07

"De l'idealisme a l'oblit. Poesia i teatre de Pere Antoni Torres Jordi"

El dissabte 25 d'agost, es presenta a l'Espluga de Francolí el llibre de Josep M. Vallès Martí De l'idealisme a l'oblit. Poesia i teatre de Pere Antoni Torres Jordi, editat per Cossetània Edicions. L'acte tindrà lloc a l'Auditori Carulla Font, a les 8 del vespre i anirà a càrrec de Fernando Valero Iglesias, catedràtic de Pedagogia de la URV.

Resum

A través d’aquestes pàgines descobrirem la faceta literària d’un dels polítics tar-ragonins més importants del segle XIX. Pere Antoni Torres Jordi (Tarragona, 1843 – l’Espluga de Francolí, 1901) fou un abrandat poeta i dramaturg. Inicià la seva carrera política de la mà del general Prim i sota el padrinatge de Balaguer i Sagasta. Fou un liberal i un romàntic. Va participar activament en la Revolució de Setembre del 1868 i ocupà importants càrrecs en els períodes de governs liberals durant el darrer terç del segle XIX. Va destacar com a autor teatral amb més d’una quinzena d’obres que foren molt ben acollides pel públic. Pitarra i Guimerà, en els seus respectius projectes per redreçar el teatre català, es disputaren l’estrena d’algun dels seus drames. En poesia va triomfar des de molt jove, però la seva feina més important la va fer en el camp del periodisme. Fou el primer director de La Vanguardia (1881) i el 1875 va fundar a Tarragona el diari La Opinión, que subsistí fi ns després de la seva mort. Va ser governador civil de Girona, Màlaga, Granada i València, director general de Benefi cència i Sanitat, director de política de la Secretaria del Consell de Ministres i secretari del govern general de l’illa de Cuba. A l’Espluga de Francolí va fundar el Balneari de les Masies a redós de la font del Ferro.

L'autor
Josep M. Vallès i Martí Nascut a l’Espluga de Francolí el 1945, és afeccionat a la història local. La seva carrera professional s’ha centrat en la gerència empresarial, i el seu oci, en la promoció cultural a la seva vila. Fundà l’Escola de Música del Casal el 1978 i ocupà la presidència del Casal del 1981 al 1985, període durant el qual promogué la reaparició de la revista mensual El Francolí i fou un dels fundadors del premi Bernat Morgades de recerca històrica local. També fou fundador del Centre d’Estudis del Casal de l’Espluga (1983). Ocupà l’alcaldia de l’Espluga durant un curt termini, en la legislatura 1987-1991, però es veié obligat a dimitir per la polèmica del Pla de Residus, promogut per la Generalitat de Catalunya. És autor d’un treball monogràfi c sobre l’aigua de les Cent Fonts i biògraf de Pere Antoni Torres Jordi, sobre el qual ha publicat articles i ha fet conferències. Membre i col·laborador dels centres d’estudis de la Conca de Barberà i de les Garrigues, en les revistes dels quals ha publicat els articles següents: “Josep Mallén i Garzón, un mestre republicà a l’Espluga de Francolí” (Montblanc, 2006) i “El capbreu del Vilosell de 1758” (les Borges Blanques, 2006). Actualment és gerent del Casal de l’Espluga de Francolí.