9/8/07

27 itineraris per recórrer la vall de Tuixent i la Vansa en BTT

El dissabte, 18 d’agost, a les 20.00 h al Museu de les Trementinaires de Lleia (Plaça Serra del Cadí, 1 - Tuixent), Carles Alastuey i Joan Ramon Segura presentaran En BTT per la vall de Tuixent i la Vansa publicat per Cossetània Edicions.
Una altra presentació d'aquest llibre, tindrà lloc el dimecres, 19 de setembre, a les 8 del vespre a la Biblioteca Pública de Lleida (Rambla d'Aragó, 10). La presentació anirà a càrrec, en aquesta ocasió, de Francesc Català, vicepresident del Centre Excursionista de Lledia i Joan Ramon Segura, autor del llibre.

Resum
La vall de Tuixent i la Vansa cavalca entre les comarques de l’Alt Urgell, el Berguedà i el Solsonès. És com una mena d’estreta falca que intenta obrir-se camí entre les tres comarques. De l’Alt Urgell és separada per la llarga serralada del Cadí. Del Berguedà ho està per l’altívol Pedraforca i pels contraforts septentrionals de la serra del Verd. Del Solsonès, per la serra del Verd i les muntanyes del Port del Comte. Aquest marc geogràfic ha emmarcat una vall amb unes característiques ben singulars. Constitueix una contrada definida per l’aïllament que li produeixen els altius colls que la separen de la resta del país.

L'autor

Joan Ramon Segura i Radigales va néixer a Almacelles, Segrià, el 1959. L’atzar el va dur a esquiar a Tuixent per allà l’any 1985. Des de llavors no ha faltat mai a la crida de la neu. L’hospitalitat de la seva gent i la bellesa de la vall va fer que cada cop es trobés més a gust en aquelles contrades. Descobrí les seves muntanyes a l’estiu. Amb una bona colla d’amics s’ha dedicat a rodar per tots els topants. El principal encant és que es tracta d’una serralada no gaire concorreguda, on podem gaudir fàcilment de la solitud i de l’aventura dels camins poc fressats.
L’any 1998 publicà La història gràfica de l’excursionisme a Lleida, dedicat a la seva entitat esportiva: el Centre Excursionista de Lleida, del qual actualment és el president. Altres llibres seus són Esglésies i ermites de la vall de Tuixent i la Vansa (2003), Itineraris pel Front del Segre (2005) i On anem d’excursió? (2006). Aquest mateix any guanyà el VI Premi Vèrtex, convocat per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), amb el títol 25 excursions pel Front del Pallars. Col·laborà activament en el llibre La serra de Boumort i muntanyes veïnes (2005), de Manuel Cortés —el seu mestre—, i posteriorment el complementaren amb un mapa.