1/8/07

La Tarragona de Lluís de Salvador

El dimarts 31 de juliol, al bloc Prendre la paraula de Jordi Martí Font hi va aparèixer un article que fa referència al llibre Tarragona sota les bombes, de Cossetània Edicions, on es parla de la Tarragona de la Guerra Civil. A continuació hi trobareu l'article reproduït:

"El 2005, l'editorial Cossetània va treure al carrer Tarragona sota les bombes, un llibre del periodista Lluís de Salvador editat per M. Elena Virgili. Es tracta del testimoni del periodista Lluís de Salvador sobre la Tarragona de la guerra del 36 al 39, concretament la crònica va de l'abril del 1937 fins al gener del darrer any de la guerra.
Lluís de Salvador és un dels millors periodistes (junt amb Rovira i Virgili) que ha donat Tarragona i aquest llibre ens conta com passava el dia a dia a la ciutat mentre els feixistes la bombardejaven i feien punteria sobre els grans dipòsits de combustible que s'hi emmagatzemaven. El text arribà a l'Hemeroteca Municipal en una caixa que contenia documents il·legibles donats pel fill de l'autor, Ramon de Salvador. Els papers els havia escrit el seu pare en dues-centes quartilles de paper, reaprofiat en molts casos, i havien estat soterrades a prop del riu Garona, on una revinguda del riu els havia deixat en el lamentable estat en què es trobaven. Al llibre que ens ocupa se'n reprodueix una part important.
A Tarragona sota les bombes es descriu el dia a dia de la vida tarragonina vista des dels ulls d'un cronista local com cap altre hi ha hagut. El llibre es llegeix en un tres i no res gràcies a una prosa brillant, prosa periodística amb l'estil que només dóna la professió exercida dia rere dia. I hi ha el dia a dia però també reflexions, detalls, vivències i el batec d'una ciutat que no va deixar de viure, a voltes fins i tot una mica despreocupadament tal com apuntava l'historiador Jordi Piqué a La crisi a la rereguarda, malgrat del cel hi plogués mort en forma de bombes franquistes.
Fa una setmana escassa, passant per davant de l'Hemeroteca i després de la relectura de l'obra de Salvador, hi vaig entrar, vaig demanar el Diari de Tarragona del juliol del 36 a l'agost del 38, quan va deixar d'editar-se per manca de paper, i em vaig posar a llegir els articles de Lluís de Salvador que amb el títol de Els dies i els fets es publicaven a la primera pàgina del periòdic. Ja sé que tot no es pot publicar, ja sé que els llibres d'articles potser no es venen prou, però algú els hauria de treure la pols i hauria de pensar a editar l'obra periodística d'aquest home, perquè a banda del seu innegable interès històric posa el periodisme tarragoní, fet aquí, des d'aquí i per a lectors d'aquí, en la primera línia catalana, és a dir a Primera Divisió. No és futbol, no, no és el Nàstic, però algú hauria de fitxar de Salvador i hi hauria de posar quatre euros per fer-lo accessible. I la resta, a llegir-lo."

Escrit de Jordi Martí, extret del bloc Prendre la paraula, publicat el 31 de juliol de 2007.