31/5/10

Cossetània publica la segona edició de "Lluís Llach, lo noi de cal Vall"

Aquest mes de maig Cossetània Edicions ha publicat la segona edició del llibre Lluís Llach, lo noi de cal Vall. Un viatge pel seu món a Porrera, de Cinta S. Bellmunt i Josep R. Grau.
El llibre, centrat en les estades de Llach a la seva casa pairal, i sobretot en els esforços de recuperació del municipi després dels aiguats de 1994, aparegué l'octubre de l'any 2004.

28/5/10

Surt a la venda la segona edició del llibre "El Falsari"

Cossetània acaba de publicar la segona edició del llibre El Falsari, de Toni Orensanz.
Aquesta obra entre la realitat i la ficció, basada en la rumorologia del Priorat, aparegué al març d'aquest any.

27/5/10

"Àngels de pedra", de Rosa Pagès

Àngels de pedra és una novel·la coral de to històric i social que s’inicia amb referències a la pèrdua de les colònies espanyoles de Cuba i finalitza amb els successos de la Setmana Tràgica de Barcelona. L’espai, el veritable protagonista de la trama, és la ciutat de Reus i tots els canvis profunds que s’esdevenen, en una mena d’efecte dòmino, en aquest període a Catalunya. Hi trobem les primeres allaus migratòries del camp a la capital de província i de la capital de província a les ciutats en via de transformació, els canvis socials que provoquen agitació i sotracs a la política amb els moviments anarquistes i les primeres associacions sindicals, els canvis en els progressos industrials amb el pas del carbó a l’electricitat, els canvis artístics i culturals que suposaran els darrers efectes del modernisme i l’aposta pel model noucentista, i l’aparició d’una nova mentalitat: la importància del somni, de la utopia que conviuran amb els conceptes d’urbanisme i de “civilitat”.
L’autora, mitjançant una tècnica que ens recorda un trencadís gaudinià, recompondrà tot un teixit de matèria humana: els amos, els criats, i el pont entre els uns i els altres: l’artista, l’intel·lectual, el boig il·luminat. Emplaçarà en cada cel·la d’un rusc els personatges. Personatges que en tot moment malden per fugir d’allò que els empresona a la recerca de la felicitat en cadascuna de les seves manifestacions o ambicions, en algun cas a través del somni i el fantasieg com la Brigida de Boloix o la Vicenta (en ambdós casos són deliris de grandesa, el primer emocional i el segon classista), en d’altres, a través de l’esforç com la Llucieta, o de la lluita com en Mingo i l’Eloi, o de l’art i les idees com en Miquel i en Sebastià i també els personatges que per les seves pròpies deformitats, com és el cas de l’Adelaida amb la seva coixesa o la bogeria de l’Eufèmia, i els morts prematurs ens recordaran els àngels de pedra. Una multiplicitat de personatges i veus torbadores es fusionaran en la trama narrativa i aportaran entre tots una part de la història i la vida, la seva, inserida en el col·lectiu.
Àngels de pedra, és sens dubte una novel·la ben contextualitzada socialment en els seus espais, les cel·les del rusc són: els masos i jardins contraposats a la fàbrica, les reunions sindicals i els balls versus teatres, tertúlies literàries i filosòfiques als cafès.
Rosa Pagès també ens proporciona informació d’altres espais, països i ciutats que ben segur formaven part de la realitat de l’època: Cuba, Barcelona, Paris, Londres, Edimburg, l’Índia...
El to volgudament líric a estones, volgudament realista i èpic en d’altres, ens permet intuir una música (les notes franceses en el piano de Brigida de Boloix), una arquitectura (la ciutat jardí d’en Sebastià projectada a Barcelona, o el jardí del Parc Samà), un quadre pictòric (l’Eufèmia i les notes de color de Joaquim Mir) i una escultura (la que dóna nom al títol de la novel·la i és emblema del modernisme decadent a la ciutat de Reus: L’Institut Pere Mata, institució on els deliris i les utopies conviuen sota a l’empar dels àngels custodis).

Ressenya d'Anna Martínez Biayna, participant en la promoció d'Àngels de pedra, de Rosa Pagès.

Cossetània publica el seu catàleg de novetats per al mes de juny

Cossetània ja ha publicat el seu catàleg de novetats per al mes de juny. A continuació podeu veure els llibres que es podran adquirir a partir del mes que ve:

A la col·lecció El cullerot, Melmelades casolanes. 80 receptes que surten bé, de Núria Duran i Montserrat Roig.

A Azimut, L'Alta Vall de Cardós. Ascencions, escalades fàcils, travesses i itineraris circulars. 27 itineraris, de Carles Gel, i Serres de Cardó, del Boix i del Coll de l'Alba. 26 itineraris, de Joan J. Tirón.

A Azimut comarcal, Vall d'Arán. 17 excursions a peu, de Francesc Xavier Gregori, i Garrotxa. 17 excursions en BTT, de Sergi Lara i Garcia.

A Hyla, 100 insectes i altres invertebrats fàcilment identificables, de Jaume Sañé.

A Notes de color, Tots tenim secrets (II Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall 2009), de Carme Lafay; Llinatge, de Miquel Esteve, i Aigua pudenta (XIX Premi de Narrativa Sebastià Juan Arbó), de Marc Capdevila.

A Narrativa, Soledat, d'Anselm Aguadé, i Retorn a Sefarad, de Miquel S. Jassans.

A El Tinter, Vilanovines. De l'arxiu a l'acció, de Mercè Foradada; Homes i dones pels carrers de Reus, d'Enric Tricaz; Tradició i Modernitat. 12a Fira Mediterrània, de diversos autors, i Història del Club de Futbol Pobla de Mafumet, d'Isidre Fabra i Garcia.

A Perfils, Joana Vidal, folklorista, de Joan Soler i Amigó.

A Publicacions de la URV. Eina, Nutrició humana i dietètica, coordinat per Nancy Babio i Jordi Salas.


26/5/10

Àngels de pedra, de Rosa Pagès

Els àngels de la guarda, en aquesta novel·la de Rosa Pagès, són de pedra i, per tant, no resolen mai les situacions. Potser per això, els personatges, forts i fràgils al mateix temps, aconsegueixen tant la felicitat més plena com la tristesa més profunda en només un gir de pàgina. Són uns nois i unes noies que viuen la primavera de la seva joventut –se sent l’olor de farigola ja al començament del llibre– des de diferents classes socials, però sense deixar perdre un fil estret que els uneix. Els primers anys del s. XX són l’època, Reus és l’escenari, Barcelona el somni de Ciutat Jardí d’un arquitecte i el Manicomi el malson d’una noia amb ganes de somriure. Àngels de pedra provoca emocions, dures i amables, gràcies a la prosa acurada de l’autora, que fa que els lectors ens endinsem pels paisatges enjardinats i palpem de prop i en tot moment el ritme trepidant de les paraules.

Ressenya de Bruna Generoso Miralpeix, participant en la promoció del llibre Àngels de pedra, de Rosa Pagès.

La FEEC convoca l'11è Premi Vèrtex, que publica Cossetània

La Federació d'entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), amb la col·laboració de Cossetània Edicions, ha convocat la 11a edició del premi Vèrtex a un recull d'itineraris de muntanya.

Jurat
El jurat del premi estarà format per cinc persones: Anton Fontdevila (president de la FEEC), Jaume Ferrández (director de la revista Vèrtex), Francesc Beato (excursionista), Josep M. Olivé (director editorial de Cossetània Edicions) i Jordi Magriñà (alpinista).

Termini de presentació
31-12-2010

Veredicte del jurat
El veredicte es donarà a conèixer durant el primer trimestre del 2011 i el premi es lliurarà en el transcurs de la festa de la FEEC.

Dotació
La dotació del premi és de 3.000 euros i la publicació de l'obra dins la col·lecció Azimut de Cossetània Edicions.

Bases
• El premi està destinat a un recull d’itineraris que abraci una zona determinada de Catalunya o Catalunya en general, en qualsevol modalitat d’esports de muntanya (senderisme, muntanyisme, alpinisme, BTT, barran-quisme, esquí de muntanya, rutes amb raquetes, escalada…).
• Els treballs han de ser originals, inèdits i escrits en català.
• Poden participar-hi obres fetes individualment o col·lectivament, en aquest darrer cas, per un màxim de qua-tre persones. Aquelles obres presentades col·lectivament o per una entitat han de fixar, en el cas que siguin premiades, un màxim de tres interlocutors amb l’editorial.
• L’extensió del treball ha de ser d’un mínim de 60 folis DIN A4 de 30 ratlles i entre 60 i 70 caràcters per ratlla, i d’un màxim de 120 folis de les mateixes característiques (exclosos els mapes o les il·lustracions possibles).
• Cada itinerari s’ha d’acompanyar obligatòriament d’un mapa esquema en què s’hi indiqui els indrets per on transcorre. No és necessari que estigui fet en format digital i es pot dibuixar sobre paper.
• Del treball se n’han de lliurar cinc còpies en paper i, obligatòriament, també se n’ha de lliurar el disquet.
• Els treballs s’han de presentar amb un títol i sota un pseudònim, que no pot ser en cap cas el mateix nom de l’autor. Conjuntament amb els treballs s’ha de lliurar un sobre tancat a l’exterior del qual només hi constarà el pseudònim i, a l’interior, les dades personals, adreça, telèfon i fotocòpia del DNI de l’autor.
• L’obra guanyadora serà editada per Cossetània Edicions, seguint les condicions habituals que estableix aquesta editorial, prèviament se signarà un contracte amb l’autor. La dotació del premi anirà a compte dels drets d’autor que aquest ha de percebre en concepte de comercialització i distribució de l’obra.
• Els autors podran recollir els treballs que no resultin premiats en un termini màxim de tres mesos des que es faci públic el veredicte.
• El fet de presentar-se al premi pressuposa que els concursants n’han acceptat les bases.
• Cap persona amb vincles laborals amb la FEEC o amb Cossetània Edicions podrà presentar-se al premi.
• Els treballs s’han de presentar a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (Rambla, 41, pral. 08002 Barcelona), adreçats al Premi Vèrtex. L’organització no es responsabilitza de les obres enviades per correu no certificat.
• L’organització del premi establirà un sistema per comprovar sobre el terreny les dades de les obres premiades. En aquest sentit, el jurat pot donar una menció especial a aquelles obres que trobi convenients.

25/5/10

Cossetània us ofereix el vídeo de presentació de les guies de turisme Essencial

La col·lecció de guies de turisme en català Essencial, que acaba de publicar Cossetània, es presentà dijous 20 de maig a la llibreria Altaïr. L'acte de presentació, que podreu veure en el vídeo, comptà amb l'assistència de Rafael Vallbona, periodista i escriptor, de Jordi Ferré, gerent de Cossetània, i de Marc Volpini, dissenyador de les cobertes de les guies.
Rafael Vallbona parlà sobre el repte que suposà publicar unes guies de turisme en català i va exposar les principals qualitats que troba en els quatre primers volums de la col·lecció, dedicats a les ciutats de Nova York, París, Londres i Roma. Vallbona destacà que estan dirigides a un viatger adult i intel·ligent, els seus continguts completament actualitzats i l'ordre i la claredat expositives.

24/5/10

Es presenten les bases dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2010

L'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona ja ha presentat les bases dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2010, dels quals Cossetània Edicions publicarà el 21è premi de poesia Comas i Maduell i el 14è premi de narrativa curta per Internet Tinet. El termini d’admissió dels originals serà el 31 d’agost.

Aquestes són les bases dels Premis:

21è Premi de poesia Comas i Maduell:

Característiques:
Poden optar al premi Comas i Maduell reculls de poemes de tema lliure escrits en llengua catalana.

Extensió:
Un mínim de 30 poemes o de 200 versos.

Presentació:
En format PDF en suport digital (CD amb el títol de l’obra), i una còpia impresa. Les referències que permetin identificar l’autor (nom i cognoms, adreça, codi postal, localitat, telèfon i NIF) hauran d’anar dins d’un sobre tancat, a l’exterior del qual figurarà només el títol de l’obra.

Dotació:
3.000 euros i la Musa de Tarragona.

Edició:
Cossetània Edicions editarà l’obra guardonada, prèvia signatura del contracte amb l’autor.

Jurat:
Joan Elies Adell, Sebastià Alzamora, Hermínia Mas, Francesc Roig, Xulio Ricardo Trigo i Rosa M. Codines com a secretària.

14è Premi de Narrativa Curta per Internet Tinet:

Característiques:
Poden optar al premi Tinet totes aquelles narracions de tema lliure escrites en llengua catalana que siguin trameses per mitjà d’Internet.

Extensió:
De 3 a 6 fulls DIN A4 mecanografiats a doble espai i amb font Arial 12.

Presentació:
En el cos del missatge s’ha de fer constar el títol del treball, el nom i cognoms de l’autor, l’adreça, el codi postal, la localitat, el telèfon i el NIF. El treball que opti al premi s’adjuntarà a aquest missatge com un fitxer Word. Els originals seran rebuts per una persona que no és membre del jurat i que garantirà l’anonimat dels autors. Només s’admet un màxim de dos treballs per autor. A la recepció de l’original s’enviarà una certificació de rebuda per correu electrònic.

Dotació:
1.000 euros i la Musa de Tarragona.

Edició:
Cossetània Edicions editarà l’obra guardonada en un llibre que també inclourà altres obres presentades al premi, prèviament seleccionades pel jurat. D’altra banda, OASI publicarà aquest mateix recull al web de la Tinet Biblioteca (www.tinetbiblioteca.org), en format digital. A l’hora de fer-ne la selecció, el jurat valorarà l’originalitat i la varietat de les temàtiques tractades.

Jurat:
Noemi Bagés, Josep Ballester, Àngel-Octavi Brunet, Andreu Carranza, Rosa Pagès i Enric Brull com a secretari.

Els itineraris de "L'Alt Solsonès" recorren paisatges únics per la seva espectacularitat i atractiu geològic

El llibre L'Alt Solsonès. Rases i cims. 35 itineraris, de Maria Dot, Francesc Garrigós i Raimon Rovira, es presentarà dimarts 25 de maig, a 2/4 de 8 del vespre, al Centre Excursionista de Catalunya. La presentació anirà a càrrec de Marcel Camps, coordinador de la Caminada Popular de Canalda.

Al capdamunt del Solsonès s’allarga la primera línia dels Pre-pirineus, amb els massissos calcaris del Verd i de Port del Comte fins al Turp. Davant seu, a la franja de conglomerats que s’apilen al marge de la Depressió Central, les serres dels Bastets, Busa, Lord o les Encantades i els engorjats del Pont Quebradís, Escales, Vilamala, Canalda o de la Ribera Salada formen un complex únic per llur espectacularitat i atractiu geològic. I una mica arreu, als indrets més afavorits, extensions generoses de terra campa i pastura, amb masies ben posades, configuren un paisatge rural que es fa admirar bona part de l’any. La guia dedica a tot aquest conjunt 35 itineraris escollits.

Maria Dot, Francesc Garrigós i Raimon Rovira
Maria Dot Padrós és nascuda a Lluçà el 1953. És professora de català a secundària. Ha recorregut gran part de la geografia catalana i coneix àmplies regions del Pirineu. També ha fet alguna incursió als Alps suïssos i italians. Diu que de la muntanya no en surt mai decebuda. Francesc Garrigós Garcia és nascut el 1950, és docent per vocació i excursionista també per vocació. Ha fet nombroses ascensions i travessies pels Pirineus i per tot Catalunya i alguna escapada als Alps. És soci del Centre Excursionista de Catalunya i de la penya excursionista el Paraigua. Raimon Rovira Solà Soci del Centre Excursionista de Catalunya. Camina poc o molt des de 1940. Coneix força bé les muntanyes del país, els Pirineus i part dels Alps. És autor, amb Xavier Losantos i Pere Robert, de L’Alt Berguedà en 27 itineraris, recull guanyador del V Premi Vèrtex.

21/5/10

L'Alta Garrotxa

Francesc Beato publicà una ressenya a la revista Muntanya del mes d'abril sobre el llibre A peu per l'Alta Garrotxa. 17 itineraris, de Nil Jaile i Casademont.
L'article destacla el valor divulgatiu de la guia, indicada tant per a excursionistes iniciats com per a principiants:
Aquest és un recull de 17 itineraris on es vol fer conèixer les possibilitats excurionistes de l'Alta Garrotxa, un paradís natural aïllat, però, sobretot aquests últims anys, una de les fites per a molts excursionistes i amants de la natura.

Cossetània presenta la col·lecció Essencial, la única de guies de viatge en català

Els primers quatre titols són París, Londres, Roma i Nova York

Cossetània Edicions va presentar dijous dia 20 de maig a la llibreria Altaïr els quatre primers títols -París, Londres, Roma i Nova York- de la col·lecció Essencial, la única de guies de viatge en català. El gerent de Cossetània Edicions, Jordi Ferré, va explicar que “l’editorial té una àmplia experiència en la publicació de guies d’excursionisme i estratègicament té molt de sentit iniciar una col·lecció de guies de turisme en català, quan a més a més ningú en publica.”
Va explicar que per seleccionar quin tipus de guies configuraria la col·lecció de Cossetània “es va fer un minuciós rastreig a les fires de Frankfurt i Londres de les diferents empreses del món que editen guies. Nosaltres vam fer la recerca a partir de les condicions següents: que la col·lecció que s’escollís no es publiqués en castellà, que les guies fossin completes però no excessivament extenses, que fossin a tot color i vistoses, que es poguessin vendre a un preu competitiu, que fossin manejables, que la col·lecció tingués una llista prou àmplia de títols i que fos rigorosa i s’actualitzés sovint.”
Al final es va optar per la col·lecció Essencial de la qual n’és autor AA Publishing, una empresa amb molt de prestigi dins el món de les guies de turisme que depen de The Automobile Association, que ve a ser l’Automòbil Club del Regne Unit. Les guies són a tot color, tenen 192 pàgines i es venen a un preu de 12,50 euros.
De moment es publiquen els quatre títols esmentats, però l’editorial té la intenció d’ampliar la col·lecció cada any amb entre dos i quatre títols i que es pugui configurar una col·lecció d’entre 20 i 25 títols, els quals s’actualitzaran cada aproximadament tres anys, de manera que les guies incorporin totes les novetats de cada ciutat o zona a la que es dediquen. De cara al 2011, es va anunciar la publicació de les guies d’Escòcia i Florència i la Toscana.
Cossetània va personalitzar el disseny de les cobertes amb l’objectiu de fer-les peculiars i vistoses. “Vam voler fugir d’una fotografia” -explicà el dissenyador Marc Volpini- “però a la vegada volíem que la guia reflectís l’essència de la ciutat a la que és dedica i per això reproduïm un dibuix d’un dels elements més característics”.
L’escriptor i periodista Rafael Vallbona, que va presentar la col·lecció a Altaïr, va destacar el doble repte de Cossetània en “voler fer unes guies en català i de qualitat.” Vallbona va destacar cinc elements positius de les guies Essencial: “fan venir moltes ganes de viatjar; van dirigides a un viatger adult, intel·ligent i gens estúpid; són d’una actualitat absolutament rabiosa ja que les dades que s’hi publiquen estant molt actualitzades; tenen una claredat explicativa màxima, estan ordenades i és fàcil de veure-hi el que s’hi diu, i finalment et descobreixen un país o un a ciutat, et posen la mel als llavis. Conèixer la ciutat ja és feina dels viatgers.”

Més informació:
Diari El Punt
Directe!cat

20/5/10

"Ribera d'Ebre. 17 excursions en BTT" i "Noguera. 17 excursions en BTT"

Joan Escalé publicà una ressenya a la revista Vèrtex de març-abril sobre els llibres Ribera d'Ebre. 17 excursions en BTT, de Pep Ulldemolins Marin, i Noguera. 17 excursions en BTT, de David Sancho Cepero i David Guiu Oliver.
Joan Escalé destaca l'atractiu de les guies i fa una síntesi dels itineraris que proposa:

De moment, aquestes dues primeres guies incorporen el color i una maquetació molt acurada que les fa ben atractives. [...]

En el primer títol, el de la Noguera, els recorreguts no estan organitzats geogràficament, sinó per ordre de dificultat. [...] Són interessants i cursiosos els advertiments que ens fan sobre el trànsit de motos i quads i la presència de caçadors.

El segon volum ens permetrà conèixer el muntanyam que guarda el pas del riu Ebre, eix vertebral de la comarca. Tots són rutes circulars que, al mateix temps que ens faran conèixer les serres més altes, ens faran passar pels 17 pobles de la comarca.

19/5/10

Es presenten les guies de turisme de la col·lecció Essencial, les úniques existents en català

Les quatre primeres guies de turisme de la col·lecció Essencial, les úniques existents en català, es presentaran dijous 20 de maig, a 2/4 de 8 del vespre, a la llibreria Altaïr.
La presentació anirà a càrrec de Rafael Vallbona, periodista i escriptor.

Els primers quatre volums de la col·lecció de guies de turisme Essencial, corresponents a les ciutats de Londres, París, Roma i Nova York, es divideixen en aquests apartats:

L’essència: un cop d’ull al caràcter de la ciutat i dels seus habitants.
Planificació: tot el que ens cal saber per organitzar bé el viatge i no trobar-nos amb problemes.
Què hem de veure: les 10 millors visites que no ens podem perdre.
Què fem: des d’hotels i restaurants de totes les categories fins a activitats familiars; tot allò que ens ajudarà a aprofitar al màxim el viatge.
Explorem: guia detallada de cada àrea de de la ciutat, per decidir com emprem el temps de la millor manera. Excursions: sortides a pocs quilòmetres de la ciutat per descobrir el seu entorn.

18/5/10

El 28 de maig s'acaba el termini del Premi de Narrativa de la Ribera d'Ebre

El 28 de maig s'acaba el termini d'admissió d'obres per al Premi de Narrativa de la Ribera d'Ebre 2010, que convoca l'Ajuntament de Vinebre i publica Cossetània Edicions.
Al certamen s'hi poden presentar treballs inèdits de narrativa i no presentats a altres premis pendents d’adjudicació.

Aquestes són les bases del XXVIII certamen:

PRESENTACIÓ
En fulls DIN-A4, mecanografiats a 2.100 espais per full (30 línies de 70 caràcters), per quintuplicat i escrits en català a una cara i degudament enquadernats.
Els treballs no hauran d’ésser signats, a la portada s’hi haurà de fer constar el títol. S’hauran d’acompanyar d’un sobre tancat on anirà escrit exclusivament el títol, i a l’interior del qual hi haurà de constar el nom, els
cognoms, l’adreça, el telèfon i la signatura de l’autor/a o qualsevol altra dada personal que es vulgui fer constar.

TERMINI D’ADMISSIÓ
El 28 de maig de 2010. No podran optar al premi els treballs que no hagin tingut entrada a l’Ajuntament en aquesta data. Sí que seran admesos els que portin el segell de correus de data 28 de maig de 2010 o anterior.

EXTENSIÓ
De 75 a 150 fulls.

TRAMESA
Personalment o per correu certificat
Ajuntament de Vinebre
Regidoria de Cultura
Carrer de la Torre, 22
43792-Vinebre

VEREDICTE I ATORGAMENT
El dimecres dia 25 d’agost de 2010 en el transcurs d’un sopar, al Local del Cinema. Plaça Ajuntament, 7. Vinebre.

ALTRES CONDICIONS
No podran premiar-se obres ja guardonades en altres concursos o bé subvencionades anteriorment per qualsevol entitat o institució. L’obra guanyadora, original o inèdita, restarà propietat de l’autor. Si en el termini d’un any, l’entitat convocant –que tindrà els drets de publicació de la primera edició- no l’ha publicada o no és en curs d’impressió, l’autor serà lliure d’editar-la tot fent-hi constar les circumstàncies del premi. Un cop publicada, haurà de lliurar-ne 25 exemplars a l’organisme convocant. L’obra serà editada per Cossetània Edicions.
L’Ajuntament no està obligat a retornar els treballs no premiats si no han estat recollits dins del termini de
30 dies següents a la data del premi.
L’acceptació del premi compromet l’autor/a a ser present en l’acte de lliurament del guardó i en el de presentació de l’obra editada. Qualsevol altra circumstància no prevista en aquestes bases serà resolta a criteri del jurat, les decisions del qual seran inapel·lables.

DOTACIÓ
3.000 Euros


17/5/10

Un grup d’alumnes de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu de Barcelona guanya el XXII Premi Vila d’Ascó

L’artefacte, que publicarà Cossetània, és un exercici col·lectiu que reflexiona sobre els concursos literaris

El grup de l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu guanyador del Premi Vila d'Ascó

Un grup d’alumnes de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu de Barcelona guanya el XXII Premi Vila d’Ascó, dotat en 3.600 euros, que convoca la regidoria de cultura del municipi. L’artefacte, que publicarà Cossetània Edicions, és un exercici col·lectiu que reflexiona sobre els concursos literaris, a partir d’una proposta de Josep Albanell, professor de l’Escola i escriptor.
Amadeu Ballesté, Carme Ballús, Muntsa Collell, Elvira Compte, Imma Guiteras, Pere Juncadella i Josep Albanell, amb el suport de Montserrat Bayà, Jordi Camasòlives i Rosa Tort, són els autors d’aquesta obra elaborada a partir d’històries properes al conte. L’artefacte és fruit de tres anys de treball dels alumnes del curs Conte II l’Escola de l’Ateneu, fundada fa més de deu anys.
En aquesta edició del Premi literari Vila d’Ascó s’hi presentaren 28 originals. Un concurs literari d’Andorra, en concret, la festa de lliurament del Premi, és l’eix central del conjunt de relats que conformen L’artefacte. Els personatges es presenten mentre el jurat delibera, durant la mateixa festa de lliurament, a través de la seva reacció quan saben que estan eliminats o bé que són finalistes del Premi. L’obra, carregada de suspens, parla sobre els certamens literaris des d’un punt de vista poc habitual, el dels autors i el jurat.

14/5/10

Es dóna a conèixer l'obra guanyadora del Premi Vila d'Ascó 2010 de narrativa

L’obra guanyadora del Premi Literari Vila d’Ascó 2010 de narrativa, que convoca la regidoria de cultura de l’ajuntament del municipi, es donarà a conèixer el dissabte 15 de maig, durant l’acte en què es proclamaran els premiats en les diverses modalitats del certamen.
El XXII Premi Literari Vila d’Ascó de narrativa està dotat en 3600 euros i comporta la publicació del l’obra guardonada per part de Cossetània Edicions. En aquesta edició s’han presentat un total de 27 originals en aquesta modalitat.
L’obra guanyadora de l’anterior edició, Àngels de pedra, de Rosa Pagès, es troba a les llibreries des del mes de març.

El veredicte dels Premis Literaris Vila d’Ascó 2010 es donarà a conèixer durant un sopar literari el dissabte 16 de maig, a 2/4 de 9 del vespre, al Casal Municipal d’Ascó.

13/5/10

Cossetània afegeix nous títols a la seva llista de llibres electrònics

Cossetània continua ampliant la seva llista de llibres electrònics. Clicant sobre els títols podreu accedir a la fitxa de l'obra a la pàgina de la xarxa d'editors edi.cat:

100 mites de la ciència
Autor: Daniel Closa

Àngels de pedra
Autora: Rosa Pagès

Catalunya contra Espanya. El partit interminable
Autor: Lluís Simon

Joaquim M. Puyal: "Excursionisme en BTT" parla sobre la bicicleta com a objecte i sobre la relació entre aquesta i l'usuari

Joan Gelabert, Beti Costillas i Joaquim M. Puyal a la presentació d'Excursionisme en BTT

El llibre Excursionisme en BTT. Manual pràctic, de Joan Gelabert i Beti Costillas, es presentà dimarts 11 de maig al Centre Excursionista de Catalunya.
La presentació va anar a càrrec del periodista Joaquim M. Puyal.

Joaquim M. Puyal assenyalà els coneixements i els valors que es desprenen del llibre:
"És un llibre que demostra un gran coneixement tècnic dels seus autors. Els dibuixos estan molt ben fets, i tot plegat resulta molt agradable."
"El llibre contempla tant la bicicleta com a objecte com la relació que s’estableix entre la bicicleta i la persona que n’és usuària."
"La veritat és que no he presentat gaires llibres, i menys encara un llibre de bicicleta, però quan el Joan i la Beti em van proposar de fer-ne la presentació, no m’hi vaig poder negar. Amb el Joan formem una parella "de cap de setmana" [a Catalunya Ràdio] des de fa un quart de segle."
Joan Gelabert parlà sobre la seva llarga experiència com a usuari de BTT, que ha plasmat al llibre:
"Amb aquest llibre volem transmetre les idees i conceptes que hem après per ajudar que tothom s’ho pugui passar tan bé com nosaltres."
"Les primeres referències escrites d’usuaris de BTT, a Catalunya, provenen de gent del món de la muntanya, cap a finals dels anys vuitanta."
"Jo venia del món de la muntanya, excursionista, i vaig coincidir amb gent que provenia d'una afició a la bicicleta de carretera. L’aportació conjunta d'aquestes dues visions va donar uns resultats increïbles."
Beti Costillas parlà sobre la inexistència de manuals com el que es presentava i la importància del paper de la dona en els esports de muntanya:
"Quan descobreixes la combinació de bicicleta i excursionisme, apareix una addicció al "més": més dificultat, més itineraris, més tècnica..."
"Quan Cossetània ens va proposar de fer un manual de BTT, ens va agafar pànic...manuals d'aquest tipus, realment no n'hi ha!"
"M'agradaria que aquest llibre fos una invitació a tothom a donar més oportunitats a les dones. Com a dona i com a practicant de muntanya, em consta que en l'esport de muntanya les dones hi tenen un gran nivell."

12/5/10

Jesús M. Tibau busca un títol per al seu proper llibre

L'escriptor Jesús Maria Tibau ha obert una convocatòria des del seu blog Tens un racó dalt del món per triar el títol de la seva propera obra. L'autor dels reculls de contes Una sortida digna (Cossetània, 2009) i El vertigen del trapezista (Cossetània, 2008) proposa que els internautes escullin entre els títols Humans i accessibles, I un cop de vent els despentina i A un centenar de metres, un pont.
Els que hi vulguin participar tenen temps fins al 30 de maig per deixar un comentari al seu blog, enviar-li un correu a jesusimaite(arrova)gmail.com o fer-ho a través del facebook. Entre els participants sortejarà un dels seus llibres anteriors a escollir i un lot de sis llibres de Cossetània Edicions: Quaderns deltaics, de Josep Igual; El Baphomet i la taula esmaragda, de Miquel Esteve; Mans de fang, de Francesca Aliern; Port endins, de Vicent Pellicer; Un rostre que no és meu, d'Òscar Palazón, i El falsari, de Toni Orensanz.

Trobareu més informació en aquest enllaç al blog Tens un racó dalt del món.

11/5/10

"Els Pirineus de cap a cap" fou el més venut entre febrer i març segons la revista "Vèrtex"

El llibre Els Pirineus de cap a cap. 50 etapes. La Transpirinenca (GR11), de Marta Viladot (textos) i Daniel Calleja (fotografies), fou el llibre més venut entre els mesos de febrer i març segons el rànquing de la revista d'excursionisme Vèrtex. La llista, publicada al número de març-abril, s'elaborà a partir de les dades que proporcionen llibreries especialitzades en muntanyisme.

10/5/10

Constructors de mites

David Bueno publicà un article al diari Avui de dijous 29 d'abril sobre el llibre 100 mites de la ciència, de Daniel Closa.
Bueno assenyala la voluntat científica que hi ha darrere l'enumeració de falsos mites que fa l'autor:
Un llibre útil si volem deixar de ser transmissors d'aquests mites i que no defuig la polèmica, perquè desmuntar mites és molt més difícil que modificar teories científiques aportant nous coneixements també científics.

"Excursionisme en BTT" recull anys d'experiència per a millorar la tècnica i gaudir d'aquest esport

El llibre Excursionisme en BTT. Manual pràctic, de Beti Costillas i Pérez i Joan Gelabert i Babot, es presentarà dimarts 11 de maig, a 2/4 de 8 del vespre, al Centre Excursionista de Catalunya.
La presentació anirà a càrrec del periodista Joaquim M. Puyal.

Amb els anys, la bicicleta de muntanya o BTT s’ha convertit en un esport amb entitat pròpia. Aquesta especialitat s’ha conegut amb els noms d’all mountain, enduro i últimament trail. Més o menys ve a ser el mateix, però per a nosaltres sempre serà Excursionisme amb bicicleta. Aquest és un manual bàsic on es recullen els principals aspectes a tenir en compte per poder millorar la tècnica i gaudir més de la pràctica de l’Excursionisme en bicicleta. La mecànica, el funcionament de totes les seves parts, com afecten al comportament de la bicicleta, com adaptar- les a la nostra ergonomia i a l’especialitat de l’excursionisme. Inclou un apartat de conducció i tècnica per abordar amb seguretat el terreny més accidentat que podem trobar-nos i que ens obriran nous horitzons. Aquest llibre és una creació personal dels autors, cap llibre similar existent en el mercat aborda aquest tema des del punt de vista de l’experiència acumulada any rere any. És un llibre fruit de milers d’excursions en BTT, de coronar molts cims amb la bicicleta i d’experimentar aventures sense límits.

Beti Costillas i Joan Gelabert:
Els primers cims als Pirineus de Beti Costillas (Barcelona, 1966) seran el descobriment del món de la muntanya i el salt a escalades per tota Catalunya, Pics d’Europa, Alps i la seva passió per Dolomites on ha realitzat innumerables escalades clàssiques, emblemàtiques, moltes d’elles desconegudes. L’any 1988 entra a formar part de l’ECAM com a Instructora d’Excursionisme i durant molts anys s’ha dedicat a realitzar conferències, cursets i estades esportives. De la mà del seu company descobreix el món del BTT i a poc a poc va perfeccionar la seva habilitat fins arribar a realitzar itineraris inèdits per la seva gran dificultat tècnica. Joan Gelabert i Babot (Barcelona, 1954) és instructor en escalada en Roca de l’ECAM. Realitza escalades per tots els massissos de Catalunya, Pics d’Europa, Alps i Dolomites. Publica nombrosos articles en revistes de muntanya (Excursionisme i Vèrtex). Al 1988 en una expedició al k2 descobreix la bicicleta de muntanya. Realitzarà itineraris molt tècnics com: la primera volta integral del treeking dels Annapurnes o la baixada de la tartera del Pedraforca. És enginyer tècnic en telecomunicacions, la seva trajectòria professional l’ha portat a participar en vàries expedicions a l’Himalaia i a ser responsable tècnic de les transmissions del Barça per Catalunya Ràdio des de fa 25 anys.

8/5/10

El falsari

Teresa Costa-Gramunt publicà un article al setmanari L'Eco de Sitges de dissabte 24 d'abril sobre el llibre El Falsari, de Toni Orensanz.

Costa-Gramunt destaca la intensitat amb què Orensanz relata les històries d'aquells qui apareixen al llibre:
A través d'uns textos que són un monument a la parla prioratina i falsetana, Toni Orensanz fa revenir aquestes figures del seu poble com si les tinguéssim davant mateix, algunes fins i tot és possible parlar-hi perquè encara viuen. L'autor d'aquests relats afirma que així com són personatges de Falset, igualment els podríem haver trobat en qualsevol lloc de la Mediterrània profunda, per allò que des del particular estronca amb l'universal.



7/5/10

"Àngels de pedra", de Rosa Pagès

En aquesta novel·la l’autora ens descriu mitjançant les vides i els afers sentimentals dels personatges, la vida de la ciutat de Reus en una època plena de sotracs i de canvis socials que portaran a la fi del Modernisme.
En aquest Reus industrial hi conviuen personatges de totes les capes socials.
Hi ha obrers, minyones, dependentes,... com ara el Mingo o la Llucieta, que han trencat les arrels amb els seus pobles i s’han vist obligats a viatjar a la ciutat per guanyar-se mínimament la vida.
També trobem intel·lectuals com el Miquel o el Sebastià, que busquen amb insistència quin és el seu lloc.
I per acabar, la classe benestant, els Espuny o els Borràs, que sembla que visquin una mica al marge del batec de la ciutat, però que també són castigats per malalties, com ara la bogeria de l’Eufèmia o la coixesa de l’Adelaida.
Amb tota aquesta riquesa de personatges i les descripcions de l’autora, sembla que ens trobem realment a principis del segle XX a la ciutat de Reus, però, això si, sempre vigilats pels àngels de pedra del manicomi.

Ressenya de Leonor Caselles, participant en la promoció del llibre Àngels de pedra, de Rosa Pagès.

Rafa López, autor de "Barcelonès", apareix a la Televisió de l'Hospitalet de Llobregat

Rafa López Martín, autor de Barcelonès. 17 excursions a peu, aparegué al programa L'Hospitalet al dia, de la Televisió de l'Hospitalet, de dilluns 5 d'abril.
Podeu veure el fragment en què López fa un recorregut per Collserola i es parla sobre la publicació del seu llibre a Cossetània a partir dels 18 min 59s del vídeo.

6/5/10

"Àngels de pedra", de Rosa Pagès

He gaudit, més que llegit, aquest llibre, gairebé des de la primera pàgina. Rosa Pagès t'acosta als pensaments, sentiments i emocions de cada personatge d'una manera magistral, amb una prosa molt rica en detalls. Et trasllada a una època de gran moviment polític i social d'una manera serena, suau, i no et deixa marxar d'aquell temps fins que tanques el llibre. Cada personatge, cada racó de Reus, cada relació està impregnada d'un aire gairebé cinematogràfic. Àngels de pedra és la història d'un grup de gent que lluità pels seus ideals, per les seves vides, pels seus respectius amors i odis (de vegades també hem de lluitar per seguir mantenint l'odi...), i sobre tot, pels seus somnis. Uns somnis de passat i de futur, construïts des d'un present canviant i convuls. És la història de la gent que busca el seu lloc, i que de vegades el troba, i de vegades ha de seguir buscant. Realment, un llibre exquisit, i Rosa Pagès, una autora de la que espero seguir gaudint en un futur. Un nom a anotar i seguir, sens dubte!

Article de Maribel Gutiérrez Delgado, participant en la promoció del llibre Àngels de pedra, de Rosa Pagès.

"El Barça millora la vida sexual"

L'escriptor Andreu González Castro, que acaba de publicadr 100 motius per ser del Barça (i no ser del Madrid) (Cossetània, 2010) afirma en aquesta entrevista per e-notícies que un dels motius per ser del Barça és perquè "millora la vida sexual". El llibre, escrit conjuntament amb Armando Luigi Castañeda, es va presentar a la Llibreria Catalònia el passat dia 23 amb la presència del periodista de TV3 Xavi Torres.

El periodista va afirmar precisament que “aquest és un llibre d’història, perquè hi trobem els grans episodis de tota la història del Barça; i a la vegada és un llibre d’autoajuda". També va destacar que es tractava d’un llibre molt millor escrit que els que acostumen a fer els de la seva professió".

“Es presenten molts llibres sobre el Barça, però cap com aquest: en altres publicacions sobre el FC Barcelona i els seus protagonistes, els autors se suposa que coneixen des de dins el que s’hi cou. En canvi, l’Andreu González i l’Armando Luigi Castañeda ja ens adverteixen des de bon començament que són barcelonistes de base a qui no encega la mitomania".

Andreu González Castro (L’Hospitalet de Llobregat, 1974) ha publicat cinc reculls de versos: Currículum vítae (2002), Obra Nueva (2004), Retablo de Nueva York (2005), Epigrames del Mas d’en Gall (2007) i Maniobras diversivas (2008). També ha guanyat diversos concursos literaris per a menors de 35 anys, com ara els de poesia de la Universidad de Sevilla (2004) i el Miguel Hernández (2005), així com el premi Les Talúries de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (2009). És col·laborador de la revista mensual de pensament i cultural El Ciervo.

Armando Luigi Castañeda és autor de llibres de contingut filosòfic i moral com ara Mujer desnuda mirando a un enano negro arrodillado (1995), Historia de la burra y la motocicleta (1997), La crisis de la modernidad (1997) i Guía de Barcelona para sociópatas (2007).

Entrevista i article del diari e-Notícies a Andreu González, coautor de 100 motius per ser del Barça (i no ser del Madrid).

5/5/10

La força del destí i la fragilitat humana

La ciutat de Reus de començament de segle passat és l’escenari en el qual es desenvolupa l’argument de la novel·la Àngels de pedra, d’una autora que a poc a poc i amb tenacitat, sense pressa però des de fa anys, ha anat bastint una sòlida trajectòria literària, Rosa Pagès.

Els lectors d’Àngels de pedra hi trobaran com a marc escènic del fil narratiu una època d’agitació social i política, de progressos i de canvis, en la qual Reus es converteix en un reflex de tot el que va passar durant els esdeveniments que van sacsejar Catalunya, encaminant-la cap a un nou futur.

Aquesta novel·la, per tant, narra un trajecte que dones i homes van haver de fer, experimentant en pròpia pell les conseqüències dels canvis. En aquesta textura ha emplaçat els seus personatges Rosa Pagès i a més, els ha sabut retratar amb un variat calidoscopi de trets que mostra el més ampli ventall d’emocions i sentiments que colpegen l’ànima humana, tot un catàleg de l’existència, figures immerses en paisatges que ens recorden que totes les històries es repeteixen perquè perviuen les bases més profundes.

Aprofundint una mica en el discurs narratiu, a través de les diverses vivències d’aquestes dones i d’aquests homes, l’escriptora-demiürg ens va acostant als dos móns en què hi viuen i que els condicionen. Per una banda, l’exterior, que és el de les fàbriques i de l’incipient urbanisme; de l’altra, l’interior, que és el que pressiona per adaptar-se al primer i, quan no ho aconsegueix, s’acaba transformant en lluita o en bogeria. Així doncs, a la manera de Zola, tant és l’espectre social al qual pertanyin els protagonistes, les circumstàncies els marquen d’una manera o d’una altra, els determinen i condicionen la seva existència.

Precisament és en aquest context on Rosa Pagès sap ubicar els protagonistes d’una història que captiva i ens recorda que tots els humans estem confegits de la mateixa matèria: ànima i carn, emocions i conflictes, víctimes i alhora responsables de la fatalitat del destí, d’aquesta força determinista incontrolable. A més, l’autora contempla amb encert i domini les diverses perspectives, no només socials sinò també anímiques, dels seus personatges. Són minyones i senyores, són obrers i són artistes, però sense deixar de ser mai persones. I mentre s’interrogen, embogeixen, creen, somien o lluiten, des de la façana més propera els observarà immutable un àngel de pedra en el qual pot projectar-se també el lector d’aquest treball.

Ressenya d'Albert Calls, participant en la promoció del llibre Àngels de pedra, de Rosa Pagès.

"Noguera. 17 excursions en BTT" apareix al Telenotícies Comarques de TV3

El llibre Noguera. 17 excursions en BTT, de David Sancho i David Guiu, aparegué al Telenotícies Comarques de TV3 de dijous 22 d'abril.
El fragment dedicat a Noguera, en el que hi apareixen els autors recorrent alguns dels paisatges als que fa referència la guia, es pot veure a partir dels 2min 45s del vídeo.


4/5/10

Un llibre explica la història de la Trinca

El Diari de Sant Cugat de divendres 16 d'abril publicà un article sobre el llibre Tot Trinca (1969-2010), de David Escamilla.
L'article fa referència a la trajectòria de la Trinca, des dels seus èxits musicals als televisius:
Ara, en el nou llibre del col·laborador de DIARI David Escamilla, Tot Trinca (1969-2010), el lector trobarà tota la seva història musical, els seus 20 anys ininterromputs d'èxits i d'alegries i aquelles cançons que recordaven allò que no volíem ser, i el que ja començàvem a atrevir-nos a somiar.
Però també explica com van prendre forma totes les seves aventures catòdiques, els nous formats de programes que van crear i exportar internacionalment des de la seva alquímica factoria de Gestmusic, revolucionant el sector de l'entreteniment i la cultura televisiva.

3/5/10

Cossetània publica el seu catàleg de novetats per al maig

Cossetània ha publicat el catàleg de novetats editorials per aquest mes de maig. A continuació podreu veure alguns dels llibres que hi apareixen:

A la nova col·lecció Essencial, les guies de turisme en català de Londres, París, Roma i Nova York.
A Azimut, L'Alt Solsonès. Rases i cims, de Maria Dot, Francesc Garrigós i Raimon Rovira; la cinquena edició de 50 itineraris a peu per Catalunya, de Josep Mauri i Portolès; la segona edició de El Montseny, de Francesc Roma i Casanovas.
A Azimut Turisme, El Camí Català de Sant Jaume. Des de Montserrat, de Joan Fiol Boada.
A Fora de Joc, L'entorn. El circ mediàtic del Barça, d'Àlex Santos Fernández.
A Perfils, la segona edició de Lluís Llach. Lo noi de cal Vall, de Cinta S. Bellmunt i Josep R. Grau.
A Narrativa, L'eixida i altres narracions, de diversos autors. VII Premi de Narrativa curta Mn. Romà Comamala.
A El Tinter, El Penedès llegendari, de Juan Carlos Borrego Pérez, i Eladi Homs. 25 anys d'escola, de Pere Gatell Artigas i tot el claustre de l'escola.
Un cant a l’enyor: Gavadà en la seua plenitud, de Cristina Castellnou i Espelta.

Podeu consultar el catàleg en aquest enllaç.

2/5/10

"Àlbum d’oblits", de Francesc Valls-Calçada

Per parlar de l’Album d’oblits (Francesc Valls-Calçada, Àlbum d'oblits, Cossetània, Valls, 2010) partirem d’una de les moltes divisions possibles que es poden fer amb la poesia. El discurs poètic, entre altres moltes coses, pot aspirar a la bellesa o al coneixement. És clar que aquestes funcions no s’exclouen, però també que ens trobem amb freqüència un dels plats de la balança més ple que l’altre.

La poesia de Francesc Valls-Calçada s’inclina cap al coneixement, dóna prioritat a aprofundir en la seva contemporaneïtat. Jo sempre reivindico la curiositat, però té uns límits que s’han de pensar amb deteniment. Sèneca deia que “és fàcil saber més que els altres”, però allò vertaderament difícil “és saber alguna cosa millor que els altres”. Aquest plus necessari ens el proporciona la poesia. I l’Album d’oblits n’és un bon exemple del tarannà curiós de l’autor. Hi ha el trànsit de les petites coses, hi podem trobar els grans arguments –el pas del temps, la capacitat d’estimar, el viatge cap a fora, però també cap a l’interior de nosaltres mateixos.

La seva és una poesia que ens explica un món possible, aquell que sap destil·lar a través de les seves paraules, un món d’innocència, de llibertat, de combats perduts, de silencis. També de mort, de desig, d’esperances. Potser molts d’aquests aspectes són contradictoris, però així funciona la nostra existència i, la poesia, una de les arts més properes a la vertadera naturalesa de l’ésser humà, no pot mantenir-se aliena als contrasts, per molt violents que siguin.

Tot això que dic ens podria fer pensar que no hi ha bellesa a la poesia de l’autor, però seria una greu errada. A mi m’entusiasma un pensament que ens va deixar el gran pintor Francis Bacon: “No hi ha bellesa sense alguna cosa estranya en les seves proporcions.” En primer lloc crec que s’ha de dir que també hi ha bellesa en el dolor, que sovint neix d’un exercici d’intensitat, que la bellesa, en ocasions, se’ns presenta com urpes clavades a la pell. Les paraules d’Album d’oblits persegueixen una bellesa reflexiva, una llum que es deixa veure quan ens obrim i ens deixem penetrar per sensacions que la vida quotidiana allunya.

Podríem dir, doncs, que aquest llibre és un cant a l’esperança, que els seus són els versos d’un conjur antic, el que mena fins a la sensibilitat més amagada, el que ens fa vibrar encara quan les hores tornen a semblar una lenta successió de minuts i ens adonem que paga la pena escoltar-les. Els oblits serien, doncs, com petits recordatoris que ens situen de nou molt més enllà de nosaltres mateixos. Un Album d’oblits que serveixi per recordar i recordar-nos, la poesia de Valls-Calçada com una advertència de bellesa que fuig si no tanquem els punys i l’aferrem amb força.

A partir d’aquí, potser només la paraula ens serveix. Per tant, deixeu el llibre a la vostra tauleta de nit, aneu construint petites parcel·les d’esperança...

Article de Xulio Ricardo Trigo al blog Versos.cat sobre el llibre Àlbum d'oblits, de Francesc Valls-Calçada.