15/6/09

"La Setmana Tràgica de Barcelona, 1909", d'Alexia Domínguez, parla sobre la revolta que dibuixà el panorama del segle XX a Catalunya

El llibre La Setmana Tràgica de Barcelona, 1909, d’Alexia Domínguez, es presentarà dimarts 16 de juny, a 2/4 de 8 del vespre, a l’Escola Pia de Sant Antoni. La presentació anirà a càrrec del dr. Josep Maria Solé Sabaté, Catedràtic d’Història Contemporània. L’acte comptarà amb un suport visual a càrrec de Robert Clement.

Se’n fan 100 anys dels fets de la Setmana Tràgica de Barcelona, una revolta de caràcter premonitori que dibuixà el panorama del segle XX a Catalunya. La pèrdua de les colònies el 1898, la Guerra del Marroc i les contínues tensions entre republicans, conservadors, catalanistes, espanyolistes i anarquistes, esdevingueren el caldo de cultiu que, en set dies, culminà amb la devastació moral de la ciutat de Barcelona. Set dies tràgics que convertiren una vaga en rebel·lió social... Set dies sagnants d’enfrontaments entre ciutadans i guàrdies civils... Set dies de barricades, incendis provocats i crema de convents... Però, sobretot, set dies que posaren en evidencia la ineficàcia dels partits polítics, la falta d’escrúpols de la burgesia catalana i el caràcter revolucionari d’una gent que sempre ha lluitat per sobreviure. La Repressió deixà més de 2.000 processats i 5 execucions a les fosses del Castell de Montjuic, entre les quals la de l’il·lustre pedagog i fundador de l’Escola Moderna, Francesc Ferrer i Guàrdia.

Alèxia Domínguez:
Alexia Domínguez (Ourense, 1984), és Llicenciada en Periodisme i Màster en Periodisme Avançat i Reporterisme per la Universitat Blanquerna - Ramon Llull. Inicia la seva obra periodística i literària amb aquest monogràfic.