4/6/09

Josep Sánchez Cervelló: "És remarcable la humanitat amb què Lluís de Salvador redacta les històries personals que s’amaguen darrere dels bombardeigs"

Presentació del llibre Quan la mort venia del cel a Tarragona

El llibre Quan la mort venia del cel, de Lluís de Salvador i Andrés es presentà dimecres 3 de juny a la sala d’actes de l’ajuntament de Tarragona. La presentació va anar a càrrec de Rosa Maria Rossell Rigau, tinent d’alcalde coordinadora de l’Àrea de Cultura, Patrimoni i Ensenyament, de Josep Sánchez Cervelló, historiador, de les curadores de l’obra, M. Elena Virgili i Montse R. Sans, i de Viviana Salvador, néta de Lluís de Salvador.

Rosa Rossell va fer referencia a l’anterior llibre que es publicà de Lluís de Salvador, Tarragona sota les bombes:
Fa quatre anys es publicava Tarragona sota les bombes. Si ara apareix aquest llibre, Quan la mort venia del cel, complementari de l’anterior, ens n’hem de felicitar novament, i vol dir també que aquell primer ha tingut i té un interès.
Sánchez Cervelló contextualitzà històricament el contingut del llibre i parlà de la humanitat de l'autor a l'hora d'exposar els fets:
L’acció que millor defineix la crueltat del franquisme és la dels bombardeigs, que es van perpetrar no sols a Tarragona, sinó en quasi totes les ciutats catalanes.
La “millor” manera de desmoralitzar la gent que és al front és que sàpiguen que els seus familiars són atacats a la rereguarda de manera indiscriminada.
És important de remarcar la humanitat amb què Lluís de Salvador redacta les històries personals que s’amaguen darrere dels bombardeigs.
Els alemanys i els italians van posar a prova aquí l’armament aeri que després empraren en la Segona Guerra Mundial.
M. Elena Virgili i Montse R. Sans van agrair haver pogut disposar de la documentació que ha fet posible el llibre, que per a elles també és un homenatge a les víctimes:
Des d’aquí, volem agrair als familiars de Lluís de Salvador que ens donessin aquesta documentació, que l’autor va escriure amb la intenció que aquests fets es coneguessin i no es tornessin a repetir.
Desitgem que aquest llibre sigui un homenatge a totes aquelles víctimes innocents que van patir els bombardeigs.
Viviana Salvador parlà del record d’allò que li explicà el seu avi sobre els seus escrits:
Recordo que l’avi, quan jo era petita, em va explicar el contingut dels papers que tenia guardats com un tresor, i m’ho va explicar en clau d’amor. Era una persona amb una ètica a tota prova.
Més informació:
El Punt