17/6/09

Josep Maria Solé: "La Setmana Tràgica de Barcelona, 1909" és un molt bon llibre d'una periodista basat en la recerca de la premsa"

Presentació de La Setmana Tràgica de Barcelona, 1909, a l'Escola Pia

El llibre La Setmana Tràgica de Barcelona, 1909, d’Alexia Domínguez Álvarez, es presentà dimarts 16 de juny a l’Escola Pia de Sant Antoni. La presentació va anar a càrrec del dr.Josep Maria Solé Sabaté, Catedràtic d’Història Contemporània. L’acte va comptar amb un suport visual a càrrec de Robert Clement.

Josep Maria Solé va elogiar la recerca històrica que ha fet posible l’elaboració del llibre i va fer referencia als fets més rellevants que s’hi tracten.
El llibre que ha escrit l'Alexia és molt amè. Hi ha anat explicant, a banda del relat dels esdeveniments de la Setmana Tràgica, diversos aspectes relacionats amb l'entorn de l'època. És un molt bon llibre d'una periodista basat en la recerca de la premsa.
Espanya va sortir de les Filipines, Puerto Rico i Cuba molt derrotada. Tota la flota espanyola que estava defensant aquests territoris d'ultramar queda literalment enfonsada. Espanya té pocs diners, i els pocs que té els dedica a mantenir l'exèrcit. S'inverteix molt poc en ensenyament, cultura...
Al nord d'Àfrica, Espanya hi tenia un paper de potència secundària. Però el Marroc, que en aquells moments no és un estat modern consolidat, sinó un soldanat, va emprendre un rebuig, i això provocà una anada a Catalunya a buscar soldats. Aixó fou un desencadenant de la Setmana Tràgica.
Alèxia Domínguez, l’autora, va parlar del procés d’elaboració del llibre i d’allò que la portà a escriure’l:
El que primer era un treball, s'ha pogut convertir en un llibre gràcies a Joaquim Roglan, que em va animar a completar-lo i em va posar en contacte amb Cossetània per tal d'editar-lo. Voldria agrair-li al Joaquim els seus ànims, la seva ajuda...
L'interès per la Setmana Tràgica em va començar en aquesta escola [l'Escola Pia Sant Antoni] quan la professora d'història, Laura Julián, va explicar-nos que aquest edifici l'havien cremat el 1909. He volgut que es presentés aquí pel caràcter simbòlic que té.
La Setmana Tràgica, tot i que no és pròpiament una guerra, és un esbós del que passaria poques dècades després.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Es un libro muy bien elaborado y ameno tratandose de un libro de historía. La autora lo explia muy bién de manera que te hace revivir un poco la época. Por cierto la presentación ha sido el dia 16 de Junio en la Escola Pía Sant Antoni no el dia 9 como dice la nota de prensa. Se agotaron los libros y la presentación fue muy amena.