1/10/10

"La vall del Miracle", d'Armando Vericat

Ambientada al Maestrat del segle XVI, La vall del Miracle té com a protagonista un capellà concupiscent sense vocació ni devoció.

En Pere Combes no va decidir la seua professió. El germà gran era l’hereu, per la qual cosa a ell li tocava dedicar la vida a l’Església. La seua dedicació, però, no passa per complir el vot de castedat. Embolic rere embolic, acaba visitant la Font de la Salut a Traiguera per mirar de curar una ferida mortal infligida per un marit venjatiu.

L’aigua miraculosa de la font li salva la vida i fa que reneixi en ell la Fe. Pere Combes acaba integrant-se a la comunitat religiosa de frares que conviu al santuari de la font i acceptant portar una vida ordenada.

La novel·la, amb un marcat rerefons històric, retrata una època i un territori tot barrejant realitat i ficció; un brutal assassinat, un home llop, l’ordre de Montesa, rancúnies, venjances, poders i influències.

Els personatges masculins resulten convincents. Retrata figures plenes de misteris marcades per comportaments morals i estereotips propis de l’època en que transcórrer el relat. En canvi les figures femenines són secundàries.

El llenguatge és fluït i ric, en tant que reprodueix expressions i paraules pròpies del dialecte de la zona. La lectura resulta àgil i atractiva, les escenes se succeeixen sense llargues descripcions ni vocabulari prosaic, la trama és coherent... en definitiva la novel·la està hàbilment construïda, enganxa i es llegeix amb facilitat.

Ressenya de Sara Asensio, participant en la promoció de La vall del Miracle (XVII Premi de Narrativa de la Ribera d'Ebre), d'Armando Vericat Climent.

1 comentari:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.