5/10/10

"La vall del Miracle", d'Armando Vericat

La vall del Miracle, primera novel·la d’Armando Vericat, situa l’acció a la població de Traiguera, Castelló. A les seves rodalies es comet un sanguinari crim, una dona apareix brutalment assassinada.
El relat del narrador s'articula a partir de la biografia fictícia del frare Pere Combes, protagonista principal de l'obra. La novel·la té un bon ritme i es manté el suspens fins al final, el qual no us desvetllaré.
¿Se sabrà finalment qui ha estat l’assassí? ¿Condemnaran al culpable/culpables?
Aquesta novel·la ha estat inspirada en part per l’obra El Nom de la Rosa, d’Umberto Eco, i complementada amb el mite dels homes llop. L’autor tracta molt bé els organismes judicials al món rural del segle XVI, els Jurats i el Consell de la Vila, i el món clerical. En aquell temps la justícia era dubtosa o cega i els mitjans tècnics per esclarir els fets eren ínfims.
L’únic punt de dificultat que he trobat en aquesta obra ha estat el registre en el qual s’ha escrit el llibre, no és català antic sinó de la zona del Maestrat, però això us ben asseguro que no m'ha impedit gens que el seguís amb tan interès.
Gràcies a aquest llibre he conegut l’existència real del Santuari de la Font de la Salut i veient les imatges a la web de Traiguera puc confirmar que la descripció al llibre és molt fidel a la realitat. Els llibres ens han de permetre poder conèixer indrets desconeguts pels lectors i alhora deixar volar la imaginació.

Ressenya d'Àngels González, participant en la promoció de la novel·la La vall del Miracle, d'Armando Vericat.