13/1/09

"La cabana" de Josep Gironès

Aquest llibre es podria definir com, una gran lliçó d'història feta novel·la.
El llibre pretén donar-nos a conèixer els fets ocorreguts a la Fatarella l'any 1.937 però per fer-ho es remunta uns trenta anys enrere i ens va mostrant el camí que va portar fins a la matança d'uns pagesos que només volien defensar els que tantes suors els havia costat aconseguir.
L'autor, es posa a la pell d'una dona i tot seguint la seva vida ens va ensenyant les costums, tradicions, el treball del camp, la manera de viure dels pagesos d'aquells temps, tan pausada i tan plena de vida, i ens recorda uns valors que hem anat perdent amb els anys.
També, amb un llenguatge planer ens va explicant els problemes de Catalunya, el paper de la Mancomunitat, de la Generalitat, el poder que tenien els amos sobre els pagesos i els treballadors, les primeres vagues..., els diferents partits i la seva manera de veure les coses, i poc a poc es va atansant a la tragèdia.
Una novel·la tendra i dura alhora, i sobretot realista. Molts professors d'història podrien recomanar-la com a lectura als seus alumnes, és un bon llibre per aprendre fora dels llibres de text.
He de dir que m'ha ajudat a entendre moltes de les històries que sentia explicar als meus avis i que només entenia a mitges, alhora que m'ha emocionat recordar moltes costums, jocs i maneres de fer que ells m'havien volgut transmetre.

Article al blog Tumateix llibres, parlem de llibres, sobre el llibre La cabana (XIX Premi Literari Vila d'Ascó), de Josep Gironès i Descarrega.