31/1/08

"Cuba a Catalunya", un llibre sobre el llegat dels indians

El llibre Cuba a Catalunya. El llegat dels indians de Tate Cabré i editat per Cossetània Edicions fa un estudi del llegat que van deixar els indians pels diferents indrets de la geografia catalana. El llibre es va presentar el dijous 31 de gener al Palau Moja de Barcelona.
Ramon Alberch, sotsdirector d'arxius de la Generalita va assenyalar que "el llibre té una visió molt integradora de la participació catalana a Cuba, que va ser molt important". Indicà també que hi ha una emergència d'estudis sobre aquesta temàtica.
Per la seva part, l'historiador Josep Maria Ainaud de Lasarte va explicar que treballs com el realitzat per Tate Cabré "ens ajuden a ser nosaltres mateixos; ens ajuden a recuperar la nostra memòria a Cuba". Ainaud va repassar la influència de Cuba en el menjar, la literatura, l'arquitectura i en la música de casa nostra.
L'autora del llibre Tate Cabré, va comentar que "el llibre no està escrit en pla erudit, sinó que té una finalitat divulgativa" i que és sorprenent el fet que "cada vegada que algú sacseja la història de la seva família hi troba algú vinculat d'una manera o altra a Cuba, sigui perquè hi va anar a provar fortuna o sigui perquè hi va anar com a soldat". Assegurà per altra banda que "la cultura catalana té un abans i un després del retorn dels indians a Catalunya".
Josep Colomer, president de Caixa Penedès, entitat que ha patrocinat l'edició de l'obra, va afirmar que "Catalunya no seria tal com és sense el llegat de Cuba" i es va preguntar si "hauria existit la Renaixença o el Modernisme sense la influència dels mecenes indians". Colomer també digué que "la revolució industrial a Catalunya va ser possible gràcies als molts diners que van portar els indians".
La presentació, que va omplir de gom a gom el Saló del Vigatà del Palau Moja de Barcelona, va comptar també amb l'actuació del pianista Pau Casan i de la cantant colombiana Patricia Caicedo. L'acte va finalitzar amb una degustació de productes cubans.