29/1/08

Cossetània edita dues noves col·leccions de clàssics catalans

Cossetània Edicions ha iniciat aquest mes de gener dues noves col·leccions de clàssics catalans. En una, la Biblioteca Narcís Oller, hi publicarà totes les obres d'aquest escriptor, i en l'altra, Biblioteca de Tots Colors, hi publicarà obres de diferents autors (clàssics) catalans. La presentació per la premsa d'aquestes dues col·leccions es va realitzar dimarts, dia 29 de gener, a Barcelona.
El primer llibre que s'ha publicat de la Biblioteca Narcís Oller és Croquis del natural, l'òpera prima d'aquest escriptor. La intenció de l'editorial és publicar dos o tres títols cada any. L'edició de la col·lecció compta amb l'assessorament de la Societat Narcís Oller. El president d'aquesta entitat, l'escriptor Magí Sunyer va indicar que "quan es va publicar el 1928 l'obra completa de Narcís Oller, amb l'objectiu de tenir uns volums de doblada similar, es va desordenar l'obra. Ara el que volem fer és publicar-la volum per volum tal i com es va editar en temps d'Oller." Sunyer va indicar també que "cada llibre comptarà amb un pròleg d'un especialista sobre aquest escriptor". El pròleg de Croquis del natural ha estat escrit per la doctora en Filologia Catalana Rosa Cabré. El segon llibre de la col·lecció serà Vilaniu, es publicarà la propera tardor i comptarà amb un pròleg de l'escriptora Margarida Aritzeta.
Sobre Croquis del natural, Rosa Cabré va indicar que "amb la publicació d'aquesta obra, Oller trenca amb la trajectòria d'escriure en castellà. A més, si fins llavors la literatura catalana tractava sobre les classes rurals i pagesos, Oller es desvia d'aquesta tendènica per tractar, en les seves obres, les classes cultes que eren precisament les urbanes". Segons l'estudiosa d'Oller, "la importància de Croquis del natural és que fins llavors la literatura era romàntica i costumista i aquesta obra, no és ni una cosa ni l'altra, sinó que el que busca és reflectir la veritat". "És un llibre unitari que parla de modernitat, de ciutats, de formes de vida humana i que en definitiva, se separa de tot el que hi havia hagut fins aleshores".
Referent a la Bibliteca de tots colors, Magí Sunyer digué que "aquest és un projecte que vol posar a l'abast dels lectors actuals, escriptors catalans que no hi estan, ja que hi ha una tendència a Catalunya d'oblidar els escriptors clàssics." També en aquesta col·lecció cada obra comptarà amb un prologuista.
L'home que tenia més d'una vida i altres contes, de Joan Puig i Ferretar, ha estat prologada per Guillem-Jordi Graells, qui digué que Puig i Ferrater "va ser un dels escriptors catalans més importants de la primera meitat del segle XX". El volum que s'acaba d'editar "és un material que pràcticament només coneixien els estudiosos i aplega les seves primeres narracions i les que va fer en la seva joventut".

Més informació sobre la presentació de les dues noves col·leccions, en els mitjans digitals:
ACN
Avui.cat
Yahoo! Noticias
E-noticies
Vilaweb
Cultura21.cat
El Punt Digital
LaMalla.net