7/1/08

Cossetània Edicions recupera l'obra de Ventura Ametller

Cossetània Edicions amb la col·laboració de l'Ajuntament de Mataró reeditarà l’obra de l’escriptor Ventura Ametller Summa kaòtica i publicaran també la segona part: Resta kaòtica.
Ahir, dimarts 8 de gener, es van presentar en roda de premsa els projectes editorials de l’obra de l’escriptor i poeta Ventura Ametller, coincidint amb el seu 75è aniversari. L’escriptor fou acompanyat per l’alcalde, Joan Antoni Baron, i pel president del Patronat Municipal de Cultura, Sergi Penedès. A més a més hi foren presents Jordi Ferré, editor de Cossetània Edicions, i el periodista Albert Calls, autor del pròleg del llibre Resta kaòtica.
Resta kaòtica, inèdita fins al moment, recupera la trajectòria vital de l’univers de la primera novel·la, seguint en aquest cas la cronologia de la derrota després de la Guerra Civil. Amb un to humorístic, novament esperpèntic i des de l’antihistòria, l’autor ens acosta a la repressió política i religiosa i a la lluita de l’home lliurepensador per imposar-se davant la barbàrie, arrodonint amb un nou graó una obra narrativa sòlida, única i excepcional.
Ambdues obres (la reedició de la primera, i la segona part) sortiran publicades el proper mes de maig.

Ventura Ametller
Bonaventura Claveguera, conegut pel pseudònim literari de Ventura Ametller, va néixer a Pals l’any 1933. Ha passat, però, una gran part de la seva vida a Mataró. Polifacètic i inquiet, va dedicar-se professionalment a ser veterinari (va arribar a ser president del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona), i de sempre va mostrar passió per diferents vessants de la cultura: la música, la pintura i quasi totes les arts. Va escriure en diversos gèneres literaris com la poesia, la narrativa, l’assaig i la novel·la.
Avesat al tracte quotidià amb la gent de poble, i lector sense mesura, va ser un dels grans amics de Josep Pla, amb qui va compartir veus i experiències alhora que esdevenia ell mateix un d’aquells “homenots” del primer prosista de Catalunya. També va conèixer Salvador Espriu, que va ser qui el va batejar amb el pseudònim de “Ventura Ametller”.
És autor d’una extensa obra literària, molta de la qual es manté encara inèdita, i ha rebut premis i distincions diverses. Algunes de les obres més destacades són l’assaig Teoria general de l’universalisme (1979); els poemaris El primer quadern de Bel Dezir (1981), amb el qual va guanyar el Premi de Poesia Marià Manent i Paradigmes esotèrics (1991). La seva obra més emblemàtica ha estat la novel·la Summa kaòtica (1986), la qual narra des dels ulls d’un nen l’etapa republicana que va de l’any 1933 al 1939; ho fa d’una manera sorprenent, defugint el tractament naturalista, interpretant la realitat i embolcallant el lector amb una enorme massa de referències culturals, màgiques, mítiques o filosòfiques, donant la seva particular visió del món i salvant de l’oblit figures i paisatges que l’autor va conèixer i recrea. El pròleg de l’obra és de l’escriptor Valerià Pujol.

Per a més informació us podeu connectar a Capgros.com El diari digital de Mataró i del Maresme.