3/12/07

"La cuina empordanesa de les mestresses de Peralada", un llibre de "receptes fàcils i senzilles però espectaculars"

Salvador Garcia-Arbós signant el llibre

El passat dissabte dia 1 de desembre, a les 7 de la tarda, es va dur a terme a la sala d'actes de l'Ajuntament de Besalú, la presentació del llibre de Salvador Garcia-Arbós La cuina empordanesa de les mestresses de Peralada (del qual n'ha sortit la segona edició el passat mes de novembre), coeditat per Cossetània Edicions i el diari El Punt.
El llibre fou presentat per Salvador Garcia-Arbós, autor del llibre; Miquel Dorca, representant dels Amics de Besalú i el seu comptat; la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Besalú, l'alcalde de Peralada, Pere Torrent i l'alcalde de Besalú, Lluís Guinó.

A continuació teniu algunes frases de les que es van dir a la presentació:
Miquel Dorca:
"És un llibre que entusiasma i no és només un llibre de receptes i mostres de Peralada"
"Parla de gastronomia de base amb receptes de contundència"
"Ës un llibre digne de tots els elogis. Bàsic però de qualitat, que té com a referent als grans restauradors i els anomena constantment"
"Fet per una persona professional, experta i apassionada de la cuina"
"Es basa en conceptes de geografia geopolítica i riquesa literària"
"És la gastronomia d'una zona rica en cuina"
"Fa una repassada històrica de la cuina fins arribar a l'actualitat, que és un moment de gran renovació. Tot i aquesta renovació (fast food també), aquí continua havent-hi cuina de qualitat"
"Incideix en el tema de les estrelles Michelin, que és un tema controvertit ja que són com punts de qualitat. Primer van donar estrelles als tres restaurants més importants, però després la cosa va anar en augment"
"Les mostres gastronòmiques també augmenten en número i van apareixent a diversos llocs a partir de l'any 74, moment de la seva creació"
"Les receptes del llibre, tot i ser fàcils i senzilles de fer es poden qualificar d'espectaculars"
"Es crea una educació de la cuina de casa nostra"
"Un moment bàsic de la gastronomia és quan desapareixen les fronteres perquè, d'aquesta manera, s'obté molta més varietat d'aliments, informació de l'exterior i influència. Són aportacions molt positives, perquè a partir d'aquí la cuina catalana agafa importància".
"La cuina és tècnica, química i art"
"En el llibre hi ha una explicació dels productes molt formativa"

Lluís Guinó:
"Hi ha molts cuiners importants que han portat la cuina catalana on és, però persones com l'autor són les que han apropat la cultura gastronòmica a la gent del carrer, han socialitzat la gastronomia (que és cultura des del punt de vista conceptual"
"La gastronomia és trascendent perquè agafa criteris de la pedagogia culinària"
"La cuina ha esdevingut un referent i sobretot a Catalunya"

Salvador Garcia-Arbós:
"La cuina d'en Mercader et permet menjar-te deu plats i no quedar-te adormit ni sortir del restaurant amb gana"
"Hi ha una revista anglesa Restaurant on cada any s'hi publica una relació dels millors restaurants del món. Què és el compta doncs? la llista o les estrelles Michelin?"
"La gastronomia és sempre tenir un budell buit"
"Els llocs on hi ha turisme són els llocs on es menja bé".