25/11/08

La passió per la muntanya des de 14 punts de vista diferents al llibre ‘Cels de safir’

L’escriptor i escalador dels Hostalets de Balenyà Eduard Sallent va presentar aquesta setmana a la llibreria l’Odissea el seu tercer llibre Cels de safir (Cossetània Edicions), una obra que recull catorze testimonis de muntanyencs que expliquen la seva experiència davant d’un ‘vuitmil’ de l’Himàlaia. El Broad Peak, el Cho Oyu, el Nanga Parbat, l’Anapurna i el mític Everest, entre d’altres queden més a la vora gràcies a les històries que Sallent ha teixit. Experiències i sentiments a 8.000 metres d’alçada.
El radiofonista Pep Vergés va ser l’encarregat de presentar el llibre. Ell, gairebé sense saber-ho va haver de presentar el llibre a instàncies del seu amic Lluís Ràfols, que un dia el va convèncer fàcilment i se’l va endur a l’Himàlaia. Ràfols és, precisament, protagonista d’una de les catorze històries que recull Cels de safir. L’autor el va visitar a casa seva per escoltar-li explicar la seva experiència al Broad Peak, l’any 1992, tota una aventura.
Vergés va anunciar que aquest no és un llibre de muntanya, sinó una obra interessant en la qual “s’expliquen històries de sentiments”. El presentador va destacar que “no cal fer muntanya per poder seguir fàcilment el llibre perquè pot enganxar qualsevol”.
L’escalador penedesenc Lluís Ràfols, amic de l’autor, va subratllar igualment la importància dels sentiments en aquesta obra, que ha sabut captar a la perfecció “els lligams d’amistat que s’estableixen a la muntanya”.
Eduard Sallent va explicar que el llibre va néixer de les converses amb catorze muntanyencs, “converses amb gent diferent, catorze caràcters i catorze visions diferents de la vida”.
L’autor va voler destacar que es va centrar en les ascensions més emblemàtiques, ni les més difícils i ni les més extraordinàries perquè també ha volgut copsar “la part més humana i el valor de l’amistat a la muntanya”.
Sallent també va subratllar els lligams que ha establert amb els entrevistats i es va mostrar encantat de poder haver “furgat una mica en la vida dels alpinistes” alguns dels quals admirava ja de petit.
A banda de Ràfols al Broad Peak, també s’hi fa referència al Cho Oyu i l’Everest d’Òscar Cadiach, el K-2 de Jordi Corominas; l’Anapurna, de Nil Bohigas, i el Nanga Parbat, d’Ester Sabadell, entre d’altres.

Article de Cristina París al setmanari El 3 de vuit sobre el llibre Cels de safir, d'Eduard Sallent.