20/11/08

"100 enigmes que la ciència (encara) no ha resolt" acosta les tasques d'investigació que realitzen els científics en l'actualitat

Joan Recasens i Daniel Closa durant la presentació del llibre
Daniel Closa i Autet –doctor en biologia i investigador del CSIC– va venir a presentar ahir al vespre el seu llibre 100 enigmes que la ciència (encara) no ha resolt, la presentació es va fer al Centre Cultural i va anar a càrrec de Joan Recasens –regidor de Cultura–. El llibre recull un centenar de les qüestions amb què la ciència s'enfronta actualment, i defensa que més fascinants que les respostes que ja coneixem són les preguntes que tenim plantejades.
Entre els 100 enigmes dels que es parla al llibre, Daniel Closa va explicar, en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital, que es pot trobar "des de l'origen de l'univers, totes les malalties que encara no tenen cura, com ha anat exactament l'evolució, coses sobre geologia, astronomia o matemàtiques, tot el que està fent la ciència, si ho investiguem és perquè no se sap, per tant, qualsevol activitat que estigui fent un científic és un enigma que pot estar en el llibre".
Tots els enigmes que apareixen en el llibre s'estan investigant actualment, i d'alguns d'ells ja es sap alguna cosa però "encara queda molt per aclarir" tal i com va comentar Closa. Pel que fa a aquest "encara" que apareix en el títol del llibre entre parèntesis, l'autor va explicar que el que s'espera és resoldre aquests enigmes però "ja veurem si al final s'aconsegueix o no, espero que la majoria si, però mentre ho intentem anem descobrint coses, normalment quasi tots els descobriments són de rebot".
La intenció de l'autor en escriure el llibre va ser, tal i com va comentar ell mateix, explicar que la ciència és divertida i interessant i que "va bé saber què és el que estan fent els científics, que a vegades o es diuen bestieses de la ciència o es creen expectatives que no són realistes".
La presentació de 100 enigmes que la ciència (encara) no ha resolt es troba dintre dels actes de la Setmana de la Ciència de Cambrils que finalitzaran demà amb un cine fòrum on es projectarà el documental The 11th hour.

Article i fotografia d'Anna Fargas a Revista Cambrils sobre la presentació del llibre 100 enigmes que la ciència encara no ha resolt, de Daniel Closa.