21/11/08

El llibre "100 anys d’esquí a Catalunya", del periodista Toni Real, es presenta al Centre Excursionista de Catalunya

El llibre editat per Televisió de Catalunya i Cossetània Edicions 100 anys d’esquí a Catalunya, Passions de Neu, de Toni Real, periodista de TV3 i director del programa ‘Temps de neu”, es presentarà el divendres 21 de novembre a les 12:00 hores a la Sala d’Actes del Centre Excursionista de Catalunya.
L’acte s’inclou en la Inauguració del Centenari de l’Esquí a Catalunya, que commemoren la Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH) i el Centre Excursionista de Catalunya (CEC). Durant la celebració també es lliurarà el Guardó Honorífic del Centenari a Joan Antoni Samaranch, ex president del Comité Olímpic Internacional (COI), per la seva dedicació en relació als esports de neu.
Després de l’acte es podrà visitar l’Exposició Fotogràfica del Centenari a la sala d’exposicions del Centre Excursionista.

Els primers esquiadors catalans van ser autodidactes. Van aprendre a base de patacades i sense que ningú els ensenyés. Cronistes de l’època asseguren que el primer dia d’esquí als Rasos de Peguera va ser una jornada plena de caigudes i decepcions. Cent anys després, l’esport blanc s’han convertit en un dels principals motors econòmics de les comarques dels Pirineus. Desembre del 1908: un reduït grup de la burgesia barcelonina, socis del CEC, comencen a esquiar amb més pena que glòria. A poc a poc aniran superant tots els entrebancs propis de l’època i de la inexperiència; de seguida arribaran les primeres competicions a Ribes, les anades col·lectives a la Molina, l’obertura del xalet-refugi i el primer teleesquí de Font Canaleta. L’ensenyament als aranesos, la construcció del cremallera de Núria, les primeres escoles, la Guerra Civil espanyola, els primers campions, la nevada del 1962 a Barcelona, els olímpics catalans, els primers surfistes de neu…

Antoni Real
:
El primer impacte infantil que recorda Antoni Real (Barcelona el 1959) el va viure amb només tres anys: passejar per la Rambla sota la intensa nevada del 1962. Als 17 anys comença a fer els seus primers passos com a periodista del diari Dicen.. . i a a apassionar-se per l’esquí que practicava des de molt jove. Llicenciat en Ciencies de la Informació per la Universitat Autònoma de Bellaterra, va ser fundador del diari Sport i posteriorment va treballar a les redaccions d’ El Noticiero Universal i Catalunya Ràdio, com a guionista d’A Punt de Neu, un dels primers espais radiofònics on només es parlava d’esquí. L’any 1985 va començar a treballar a TV3 i des de llavors dirigeix i presenta Temps de Neu, un dels programes més antics de Televisió de Catalunya. Des de l’any 1991 fins al 1998 va escriure i publicar vuit edicions de Slalom, la guia internacional d’estacions d’esquí. Trenta anys de periodisme especialitzat li han permès donar a conèixer les diferents cultures de neu de tot el món i informar de les últimes set edicions dels Jocs Olímpics d’Hivern. Des de l’any 2002 també presenta i dirigeix el programa Temps d’Aventura, la versió estiuenca del Temps de Neu; i el 2003 va ser nomenat director del portal d’esports de TV3 i Catalunya Ràdio. Alguns dels seus treballs han estat guardonats amb diferents premis nacionals, estatals i internacionals.