14/2/08

Enric Faura: "Verdaguer fou un precursor del que avui tots valorem, la importància del paisatge."


El llibre Les ascensions de Verdaguer al Pirineu (Cossetània Edicions), de Bernat Gasull i Roig, es va presentar el dimecres 13 de febrer a 2/4 de 8 del vespre a la Llibreria Catalònia de Barcelona. La presentació va anar a càrrec de d'Anton Fontdevila i Martí, president de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), i d'Enric Faura i Busto, escriptor i director de la revista Vèrtex. A cotinuació citem alguna de les frases més destacables de l'acte:

Enric Faura:
"El llibre que presentem és realment una guia, però diferent de les que estem acostumats a trobar. En realitat és més que una guia: També serveix com a llibre de lectura i fins i tot pot ser útil per a algú que no vulgui fer els recorreguts."
"Verdaguer és un gegant, i una part important d'ell és la vessant excursionista. Aquest mossèn Cinto excursionista és un patrimoni que els excursionistes no hem de deixar que quedi eclipsat pel Verdaguer poeta."
"Avui ens omplim la boca parlant del paisatge i fins i tot hi ha un Observatori del Paisatge. Verdaguer fou un precursor del que avui tots valorem, la importància del paisatge."

Bernat Gasull:
"Verdaguer no anava a "apuntar" cims: buscava altres coses, poder veure els paisatges."
"Jo sóc biòleg i he quedat sorprès de la visió mediambientalista que ja a finals del segle XIX tenia Verdaguer. Tenia un gran coneixement de les plantes fins i tot dels seus noms científics. Com ha dit l'Enric Faura, era un gegant que també abastava aquesta vessant naturalista."