12/2/08

"Els indians, filantrops i negrers"

Pep Martí, al setmanari El Triangle de l'11 de febrer parla del llibre Cuba a Catalunya. El llegat dels indians, de Tate Cabré, editat per Cossetània Edicions. L'article exposa l'interès de l'autora del llibre per la història dels indians catalans a Cuba:
"Un viatge a l'Havana va convertir la periodista Tate Cabré en una apassionada dels indians catalans a Cuba. La història d'aquests personatges que es van fer d'or, o no, a l'illa del Carib, empaita des de fa anys aquesta dona que va començar la seva trajectòria professional a la revista gracienca Carrer Gran i ara treballa de free-lance."
"Els indians van implicar una injecció important de capital econòmic i humà al llarg del segle XIX. El retorn a catalunya d'aquests emprenedors es produeix al llarg del segle XIX, tot i que hi ha tongades especialment nombroses. Hi ha uns pioners al començament del XIX, amb noms rellevants com Josep Xifré i Joan Güell i Ferrer"
"Una altra novetat de la investigació de la periodista és la informaciuó que dóna sobre els catalans ennoblits per la Corona. Cabré ha comptabilitzat tots els títols atorgats pel rei a les grans fortunes fetes a les Amèriques: onze marquesos, cinc grans d'Espanya, set comtes, dos vescomtes i un baró."

- Article del setmanari El Triangle 861.