30/3/07

Presentació de "Benet Vigo Trulls", el nou llibre de la col·lecció Cooperativistes Catalans

El número 7 de la col·lecció Cooperativistes catalans Benet Vigo Trulls de Cossetània Edicions es presenta el dissabte 31 de març, a les 7 de la tarda, al Teatre Municipal de Roses (Avinguda Tarragona, 81). La presentació anirà a càrrec de Josep M. Barris, arxiver municipal de Roses.

Resum
(Roses, 1918), pagès i posteriorment propietari dedicat al ram de l’hostaleria, ha estat un rosinc entusiasta de la cooperació. Ha participat en la creació de quatre cooperatives a la seva vila natal, en el decurs del segle XX: la cooperativa agrícola La Bodega, el Centre Escolar Empordà, Promocions Turístiques i la Societat Cooperativa Dr. August Pi i Sunyer, en àmbits diversos com la cooperació agrària, l’educativa, la de serveis i la del mutualisme mèdic. Aquesta actuació implica que sigui un referent cooperatiu a Roses i a Catalunya, ja que aconseguí implicar en aquest camp persones i institucions diverses. Altrament, ha participat en la Fundació Roca i Galès, de Barcelona, entitat dedicada a l’estudi i divulgació del moviment cooperatiu. La voluntat de saber li ha comportat una assistència persistent i continuada en esdeveniments cooperatius arreu del món per discernir què representava l’economia social amb vista a millorar la societat i per saber quins eren els eixos d’encert i de fracàs. Part d’aquestes reflexions les ha reflectit en la revista Cooperació Catalana.

L'autor
Antoni Gavaldà Torrents (Vallmoll, 1950), diplomat en Magisteri, llicenciat en Geografia i Història i en Filologia Catalana, i doctor en Història, és professor a la Universitat Rovira i Virgili. Els seus temes de recerca se centren en els moviments socials i polítics contemporanis i en la didàctica de la història. Ha publicat en moltes revistes especialitzades d’història i d’ensenyament del país. En l’actualitat participa en els consells de redacció de revistes com Comunicació Educativa, a Tarragona, i Plecs d’Història Local (suplement de L’Avenç), a Barcelona, i en la direcció de la col·lecció de llibres Cooperativistes Catalans, a Barcelona, sota el patrocini de la Fundació Roca i Galès. És coautor de llibres educatius de l’editorial Bruño i col·laborador de les principals obres col·lectives dels darrers anys a Catalunya en format d’atles, enciclopèdies i diccionaris.
Entre la seva obra destaquen els dos volums de L’associacionisme agrari a Catalunya (El model de la Societat Agrícola de Valls: 1888-1988) (Valls 1989), considerats uns referents clàssics de la temàtica cooperativista i sindicalista. El seus dos darrers llibres publicats han estat Joan Busquets Queralt, afusellat. La repressió franquista a Valls (Tarragona 2005) i El naixement del nou sindicalisme d’ordeno y mando (Tarragona 2006).

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Wow that is a great article.. I' m enjoy it.. good post

Anònim ha dit...

just stopping by to say hey