16/3/07

Nou llibre de la col·lecció Prisma "Els Amazics, una història silenciada, una llengua viva"

Cossetània Edicions presenta el nou llibre de la col·lecció Prisma: Els Amazics. Una història silenciada, una llengua viva d'Eva Castellanos i Hassan Akioud. Les diverses presentacions tindran lloc:

- Dijous 22
, a les 19.30 h, a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa (Carrer de la Mercè, 6). Presentarà: Xavier Vega, director territorial de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Divendres 23, a les 19. 30 h, a la llibreria Robafaves de Mataró (Carrer Nou, 9).
- Dimarts 27, a les 19.30 h, a la llibreria Alataïr de Barcelona. Presentaran l'acte Mohand Tilmatine, professor d'amazic a la Universitat de Cadis i autor del pròleg del llibre i David Minoves, director general de Cooperació i Acció Humanitària de la Generalitat de Catalunya.
- Divendres 20
, a les 20.00 h, al Casal Popular La Turba de Valls.
    Resum
    Aquest llibre pretén ser una obra de divulgació per donar a conèixer el poble amazic, la seva llengua i la seva cultura mil·lenària. Un poble que ha sobreviscut a la romanització i a l’arabització del nord de l’Àfrica. Un poble heterogeni que, en bona part, té en la llengua pròpia la base de la seva identitat col·lectiva i que es caracteritza per haver sobreviscut a través de la tradició oral. Són amazics el poble nòmada dels tuaregs, els habitants de la Cabília algeriana; de l’Atles, el Sus i el Rif marroquí; de l’illa de Jerba a Tunísia; dels oasis de Siwa a Egipte; així com algunes tribus de Mali, Níger i fins i tot de Mauritània, el Txad i Burkina Faso. També era amazic el mític líder rifeny anticolonialista, Abd el-Krim, o els almoràvits i els almohades, que van tenir un protagonisme destacat en l’ocupació musulmana de Catalunya durant l’edat mitjana.
    La nostra intenció és allunyar-nos de descripcions folklòriques i simplistes per aproximar-nos a una cultura viva i dinàmica. És només d’aquesta manera que el coneixement del poble amazic, fins i tot, ens pot arribar a donar claus per entendre alguns aspectes relacionats amb qüestions de gran actualitat com la situació dels països islàmics, el paper de la dona a l’islam o els orígens d’un percentatge significatiu dels immigrants magrebins presents avui en dia al nostre país.
    Aproximar-nos a la cultura autòctona del nord d’Àfrica ens permet trencar el tòpic d’un Magreb arabomusulmà. Sovint es té una imatge distorsionada del nord d’Àfrica, s’entén com una uniformitat cultural àrab sota el vel de l’islam. La nostra intenció és donar veu a una llengua i a una cultura que, tot i que han estat constantment silenciades, es mantenen tossudament vives.

    Els autors
    Hassan Akioud va néixer a Agadir, Marroc, l’any 1972, tot i que fa més de deu anys que viu a Barcelona. És llicenciat en Filologia Hispànica i ha cursat els estudis de doctorat en Lingüística General a la Universitat de Barcelona. És professor d’amazic i d’àrab a l’Institut Al-qantara de Barcelona. És membre del Grup d’Estudis Amazics de Catalunya i de l’associació catalanoamaziga Itran (integrada a l’Assemblea Amaziga de Catalunya). És col·laborador de Barcelona Televisió com a presentador de les notícies en llengua amaziga.

    Eva Castellanos va néixer a Barcelona l’any 1969, tot i que fa més de sis anys que viu a la Ràpita (Terres de l’Ebre). És antropòloga, llicenciada per la Universitat de Barcelona i doctorada a la Universitat de Manchester. Ha estat professora d’antropologia a la Universitat de Manchester, de Recursos Territorials Turístics i Patrimoni de Catalunya a l’escola de turisme CETA (adscrita a la UdG) i tutora dels estudis de turisme de la UOC. Actualment es dedica a la gestió cultural. Ha estudiat amazic a l’Escola Arabiyya i és membre de l’associació catalanoamaziga Itran.