28/4/10

"Àngels de pedra", de Rosa Pagès

Rosa Pagès es una autora de Reus que ens explica amb una prosa molt dolça i olorosa, doncs comença la novel·la en aquesta estació de l'any on s'olora la farigola florida i el romaní, una història realitat/ficció on l'escenari és Reus, la seva ciutat, relata el pas del Modernisme de principis de segle i s'acaba en la setmana tràgica, que ara precisament ha fet 100 anys .
La novel·la tracta un tema històric on la terra era propietat municipal, cosa que ens pot sorprendre hores d'ara, quan el capitalisme està a flor de pell.
Els personatges d'aquesta novel·la coral són de diferents classes socials, treballadors i burgesos amb els seus conflictes i diferències.
Ens relata amb precisió dins la trama, la pintura d'un quadre falsificat, també les vagues dels obrers, que ens fa sentir molt de prop.
Hi ha un personatge que se'n va a EEUU i ens porta a Barcelona a través de Reus una ciutat jardí, és un arquitecte de l'època.
L'àngel de pedra és doncs un símbol Modernista, una figura que hi ha a l'entrada de l'institut/manicomi Pera Mata de Reus.
Rosa Pagès tracta el tema de la bogeria amb molta cura i els escenaris de la ciutat ens els fa sentir molt propers fins i tot els que no som de Reus.

Ressenya de Marta Farreras sobre la novel·la Àngels de pedra, de Rosa Pagès.