12/1/10

Catalans lluitant per Espanya?

Un grup d’aguerrits catalans lluitant amb Espanya, i per Espanya, en una guerra contra el Marroc? Voluntaris amb barretina desfilant heroics per una València engalanada per rebre’ls? Un general català condecorat i reconegut com a heroi de guerra? Sí, és real, i proper: la coneguda Guerra d’Àfrica, que entre el 1859 i el 1860 va enfrontar Espanya i Marroc, va comptar amb un grup de 466 voluntaris catalans que van ser decisius per la victòria espanyola. Adolfo Penas, historiador reusenc, s’ha dedicat a recopilar i narrar les experiències dels soldats catalans que van lluitar a les ordres del General Prim en les tres batalles que van marcar l’èxit hispànic: Tetuán, Samsa, i Wad-Ras. El resultat del seu treball el publica Cossetània Edicions, dins la col·lecció El Tinter, dedicada a recopilar fets molt concrets i localitzats de la historia de Catalunya

Redondo fa un repàs exhaustiu i profund del conflicte i els seus lluitadors. Comença repassant les tensions entre Espanya i Marroc, i les preparacions per la guerra. Tal és el nivell de detall, que fins i tot s’especifica l’armament, la procedència dels soldats i el seu repartiment previ a la batalla, afegint-hi intercanvis dialèctics oficials entre els governs i documentació de l’època, perfectament ressenyada. Amb la mateixa exhaustivitat s’explica la guerra i les seves conseqüències, sense recalcar la participació catalana. El paper dels voluntaris queda perfectament reflectit després: s’hi explica com van ser captats, el seu paper a les batalles i la seva rebuda, una de les parts més lluïdes del llibre donada la descripció acurada que en fa Redondo. L’àmplia documentació, fotografies –impagables els uniformes dels soldats catalans, barretina i espardenyes incloses- i textos, queda reflectida en un annex d’interessant lectura.

El resultat és un treball, breu però feixuc, que permet traslladar-se a 1860 i conèixer en profunditat quin va ser el paper dels catalans a la guerra del Marroc. Totes les preguntes queden respostes, i fins i tot es poden conèixer els monuments que honren als soldats que van deixar la pell a la batalla, les recompenses que van rebre, els actes d’homenatge que es van fer anys més tard i tot allò que es vulgui saber sobre aquest grup. Una bona eina, de lectura difícil: la quantitat de detalls, la voluntat d’abraçar-ho tot, fan que seguir el fil sigui feixuc; la reproducció de textos i declaracions íntegres en castellà, creant una barreja constant dels dos idiomes, en dificulta la comprensió. No obstant, no és una novel·la, ni tan sols un article, ni una narració: és un assaig a l’ús, una eina molt útil per conèixer qui eren els catalans que van lluitar per Espanya al Marroc.

Article de Maiol Roger publicat al blog Llibròfags sobre el llibre Guerra d’Àfrica (1859-1860) Els 466 del general Prim, d'Alfredo Redondo Penas.