1/12/08

Un llibre recull per primera vegada la història conjunta de la Ruta del Cister

Presentació de Cister. Monestirs reials a la Catalunya Nova a Poblet. (N.R./El Punt)

El llibre Cister. Monestirs reials a la Catalunya Nova aglutina en un sòl volum i per primera vegada la història conjunta de les tres comarques que integren la Ruta del Cister. Dins la col·lecció El Bagul, Cossetània Edicions s'assegura, amb aquesta publicació, la divulgació del contingut de l'exposició que porta el mateix nom. El contingut de l'obra es recull en 150 pàgines i un centenar de fotografies d'experts historiadors del territori. D'aquest llibre se n'han imprès mil exemplars, que es podran adquirir a les llibreries al preu de 15 euros i es va presentar ahir al monestir de Poblet, on també s'exposa la mostra.
La Ruta del Cister vincula històricament la comarca de la Conca de Barberà, l'Alt Camp i l'Urgell i, per tant, més d'una seixantena de municipis. El llibre Cister. Monestirs reials a la Catalunya Nova posa en evidència aquest passat comú en implicar en una única publicació la relació històrica d'aquests territoris. Nou historiadors i experts lligats a la zona: el pare Jesús M. Oliver, Valentí Gual, Gener Gonzalvo, Josep Prats, Josep Baluja, Antoni Carreras, Josep Maria Sans Travé, Joan Duch i Josep Maria Rovira han treballat durant un any per plasmar en 152 pàgines diferents àmbits: l'art, l'entorn geogràfic i social, el model de vida de l'orde del Cister, etc. El contingut de l'obra es complementa amb un centenar d'imatges –algunes d'inèdites–, del fotògraf Josep Borrell Garciapons i és la primera publicació d'aquestes dimensions que es fa al voltant de la Ruta del Cister, segons assegurava Josep Maria Rovira, comissari de l'exposició: «S'ha ampliat el text perquè el de l'exposició és més abstracte» i s'ha incidit més a fons en l'estudi del territori, els monestirs i les comarques, deia Rovira.Cossetània Edicions ha editat un miler d'exemplars d'aquest llibre dins la col·lecció El Bagul, que es vendran a les llibreries al preu de 15 euros. Segons el mateix Rovira, aquesta és una manera de divulgar la història de la Ruta del Cister més enllà de l'exposició i fer-la perdurar en el temps.Cister. Els monestirs reials a la Catalunya Nova es va presentar ahir en un acte a la sala de cups del monestir de Poblet, on també es va inaugurar l'exposició homònima

Notícia de Núria Roca al diari El Punt de dissabte 29 de novembre sobre el llibre Cister. Monestirs reials a la Catalunya Nova, que es va presentar al monestir de Poblet el 28 de novembre.