13/5/07

Josep Gironès guanya el XIX Premi Literari Vila d'Ascó

Josep Gironès, amb l'obra La cabana ha estat el guanyador del XIX Premi Literari d'Ascó dotat en 3.600 euros i que serà editat el maig del 2008 per Cossetània Edicions. L'entrega del premi va tenir lloc el dissabte dia 12 de maig, a Ascó.

Després de recollir el premi Josep Gironès va explicar que "La cabana és una novel·la històrica, de vida i d'amor a les persones, al territori". Segons l'autor, la novel·la transcorre enstre els anys 1900 i 1937, moment en què succeïren els Fets de la Fatarella. Els pagesos amb el suport de la UGT i ERC es van oposar a la col·lectivització que els anarquistes de la CNT-FAI volien fer de les seves terres. Al final tot va acabar amb la mort de 34 pagesos de la Fatarella a mans dels anarquistes.
L'autor de l'obra guanyadora, Josep Gironès Descarrega, va néixer a la Fatarella (Terra Alta) el 14 d’abril de 1954. Actualment, viu al municipi del Catllar (Tarragonès) i des del 1982 és funcionari de la Diputació de Tarragona, concretament treballa a la Unitat d’Enginyeria Municipal. Ha publicat Fets, anècdotes i contalles de la Fatarella, Vila-seca, De viu en viu, Paratges d’encís i gent de bona mena, i els estudis L’art de la pedra en sec a les comarques de Tarragona i L’arquitectura àuria dels templers (Terra alta i Ribera d’Ebre). Amb Cossetània Edicions ha publicat el llibre La cuina més senzilla d'una dona del terròs.

Presentació de Collita de foc
Per altra banda, durant la vetllada també es va presentar el llibre guanyador de l'edició de l'any passat del Premi Literari Vila d'Ascó, que Cossetània Edicions acaba de publicar. L'obra Collita de foc, de Carme Meix, va ser presentada per l'escriptor Antoni Monner, el qual va dir de l'autora que "és una autèntica especialista en novel·la històrica". El presentador va comentar que Collita de foc relata uns fets verídics i uns moviments socials que van passar en una època determinada i que "l'argumentari del llibre descansa sobre el vi i la seva cultura".
El llibre es presentarà també a Barcelona, el dimarts 29 de maig a la llibreria Catalònia (Ronda de Sant Pere, 3), a 2/4 de 8 del vespre.