1/3/10

Es presenten els dos primers llibres de la col·lecció sobre la història del cristianisme

Els llibres La divinització de Jesús de Natzaret i Cristianisme i cristiandat, de Josep Gil i Ribas, tindrà lloc dimarts 2 de març, a les 8 del vespre, a la Biblioteca Xavier Amorós de Reus.
La presentació anirà a càrrec de Josep Poca, crític literari, i presidiran l’acte Montserrat Coll Calaf, Directora General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, i Enric Prats, en nom de Grup Joan XXIII, organitzador de l’acte.


La divinització de Jesús de Natzaret
Aquest llibre és el primer d’una col·lecció que pretén presentar amb esperit crític la història del pensament cristià, situat en les coordenades de religió, fe, teologia, cultura i Església, i sempre dependent dels fets històrics. El text mostra el naixement del pensament cristià i vol respondre a la pregunta de com s’arribà a la formulació de la divinització de Jesús. L’autor analitza els testimonis d’una fe i d’una cultura que, tot i pertànyer al judeocristianisme, s’obriren a l’ecumene del món grecoromà, on arrelarà el missatge evangèlic i on naixerà pròpiament aquest pensament.

Cristianisme i cristiandat
Aquest llibre és el segon d’una col·lecció que duu per títol Història del pensament cristià. Aquí, l’autor, sense oblidar les dades que permeten reconstruir els fets de l’època, fa el seguiment del pensament cristià des de finals del segle I fins a la “invasió dels bàrbars”, un recorregut que queda refl ectit bàsicament en els textos de la “patrística”. Tanmateix, l’autor creu necessària una refl exió prèvia sobre la cristiandat, la qual respon a l’experiència històrica del cristianisme, que va començar amb la “conversió” de l’emperador Constantí i que ha durat fi ns pràcticament als nostres dies. presentar amb esperit crític la història del pensament cristià, situat en les coordenades de religió, fe, teologia, cultura i Església, i sempre dependent dels fets històrics. El text mostra el naixement del pensament cristià i vol respondre a la pregunta de com s’arribà a la formulació de la divinització de Jesús. L’autor analitza els testimonis d’una fe i d’una cultura que, tot i pertànyer al judeocristianisme, s’obriren a l’ecumene del món grecoromà, on arrelarà el missatge evangèlic i on naixerà pròpiament aquest pensament.

Josep Gil i Ribas:
Josep Gil i Ribas (Reus, 1928) és prevere de Tarragona. Llicenciat en Teologia per la Universitat Gregoriana de Roma, va ampliar estudis a Alemanya i es doctorà el 1982. Ha exercit la docència a la Facultat de Teologia de Catalunya, a Deusto, a Tolosa de Llenguadoc i a altres centres superiors de Colòmbia. És membre numerari de la Reial Acadèmia de Doctors de Catalunya. Ha publicat, entre altres llibres, Signes de pertinença a l’Església; Evangeli i home d’avui; Els nostres morts no envelleixen; Escatologia; La benaurança del cel i l’ordre establert; De la «nosa» a la «nostàlgia» de Déu; Cartes a Laura; L’esperança que no mor; Jesús, Fill de Déu i germà dels homes, i Al principi hi hagué la dona.