16/3/10

Benach proposa en el seu llibre un canvi d'actitud política per combatre la desafecció

Ernest Benach (Vilaweb)

El president del Parlament, Ernest Benach (bloc de MésVilaWeb), presenta aquest vespre (19.30) el seu llibre '#Politica2.0' (Angle Editorial, Edicions Bromera i Cossetània), en el qual proposa un canvi d'actitud política per a combatre la desafecció. Per Benach, es tracta de reformular el sistema polític per adaptar-lo a l'era '2.0', 'en què els polítics deixin de parlar als ciutadans per passar a parlar amb els ciutadans'. VilaWeb en seguirà la presentació en directe i els lectors podran fer arribar preguntes al president del parlament.

El llibre, també disponible en versió digital, és una reflexió sobre les relacions entre la classe política i els ciutadans, explotant el potencial de les eines digitals. Benach considera que el diàleg és ric i constant a la xarxa i cal que el sistema polític s'hi fixi i n'extregui conclusions. 'Les eines que faciliten faciliten aquest diàleg no són amenaça sinó com una oportunitat de recuperar la credibilitat perduda', diu.

Usuari assidu de les noves tecnologies i les xarxes socials, el president del parlament considera que saber utilitzar les eines 2.0 ja ha esdevingut un 'exercici de responsabilitat'. 'Aquest és un llibre que essencialment parla de política i reflexiona de com ha de ser la política del segle XXI', explica, en què les noves tecnologies 'jugaran un paper fonamental tant a nivell tecnològic com conceptual.'

Llei electoral, tard o d'hora

Tant ell com el president de la Generalitat, José Montilla, fixaven la llei electoral com una de les eines que poden ajudar a combatre la desafecció i millorar la qualitat democràtica del país, però els partits han estat incapaços d'arribar a un acord. Per Benach, però, serà la pressió ciutadana, també a la xarxa, la que forçarà que els partits canviïn d'actitud i tanquin un acord sobre aquesta llei 'sinó en aquesta legislatura, en la pròxima'. No fer-ho, diu, seria d'una 'miopia política considerable.

Aticle al diari Vilaweb de dimarts 9 de març sobre el llibre Política 2.0, d'Ernest Benach.