1/7/10

Cossetània publicarà els Primers Premis de narrativa i assaig de la Fundació del Món Rural

Les obres guanyadores són Les tombes buides, de Marc Masdeu Escuder, en la modalitat de narrativa, i Apicultura tradicional, de Manel Martínez Garcia, en la modalitat d'assaig.

Guardonats del Primer Premi de la Fundació del Món Rural

Cossetània Edicions publicarà els Primers Premis de narrativa i assaig de la Fundació del Món Rural, que es lliuraren dimecres 30 de juny a l'Institut d'Estudis Ilerdencs, a Lleida. Les obres guanyadores, dotades de 3.000 euros cadascuna, són Les tombes buides, del periodista Marc Masdeu Escuder, de Soses, en la modalitat de narrativa, i Apicultura tradicional. Abellaires, melers i cerers. Arquitectura rural i patrimoni. (L'exemple de la Conca de Barberà), de Manel Martínez Garcia, de Montblanc, en la modalitat d'assaig. El jurat féu una menció especial al periodista autor de Cossetània Toni Orensanz, pel reportatge "Prendre la fresca".
La Fundació del Món Rural, amb l'objectiu de promoure la presència del món rural en els mitjans de comunicació i en la creació cultural i intel·lectual, convocà el Premi, en les modalitats de narrativa, assaig i periodisme, el desembre de 2009. El jurat estava format pels escriptors Andreu Carranza, Josep Coll i Andreu Lonca; els dirigents pagesos Josep Riera i Rosa Pruna; el president d'Agroprés Jesús Domingo; els periodistes Lluís Foix i Ramon Anglés, i l'expert en agricultura i desenvolupament rural Jordi Peix.

Els guardonats

Les tombes buides és un recull de vuit relats, explicats en primera persona per personatges d'un mateix poble amb ocupacions diverses en la comunitat, del que s'ha valorat el domini de la llengua i dels recursos narratius i la singular visió del món rural a casa nostra. L'autor, Marc Masdeu, de 33 anys, és llicenciat en ciències de la comunicació i ha obtingut diferents premis de poesia: Vila de Vallirana, 2002, per El gos autodidacte; el Parc Taulí de poesia, 2003, per Els escalfadors, i el Premi Les Talúries, 2006 per Les nanses. També ha col·laborat en altres llibres de poesia, pàgines web i mitjans de comunicació.

Apicultura tradicional. Abellaires, melers i cerers. Arquitectura rural i patrimoni, és un treball de camp que recull la realitat del sector d'abellaires, que és part d'un passat proper però que està consolidat i mira al futur. El jurat ha valorat l'esforç de documentalisme, i el considera una referència per a aquells que volen recuperar els productes tradicionals de qualitat. L'autor, Manel Martínez, ha realitzat diferents estudis vinculats al món rural, la majoria d'ells, a la comarca de la Conca de Barberà. Destaquen Els safareigs públics de la Conca de Barberà i Arquitectura rural, un patrimoni cultural oblidat, tots dos de Cossetània, el segon pendent de publicació durant aquest any.