12/7/10

Tots tenim secrets

Tots tenim secrets, normalment petits secrets. Carme Lafay en aquesta obra, Premi Narrativa Marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall 2009, ens en va introduint uns quants, a través de l’aire del mar que es respira a tota l’obra, del sol de la Costa Brava, de la transparència de l’aigua i del llenguatge. La novel·la transmet realitat, tot i estar ambientada amb uns personatges de classe alta (i llurs interessos també ho són), ja que moltes situacions ens recorden quelcom ja conegut o ja viscut, el que fa que ens sentim fàcilment còmplices en diverses situacions i de diversos personatges: de l’Àlex, de l’Helena, de la Puri…i dels seus secrets.
Els capítols, molt ben estructurats, ens situen en cada ocasió en el moment i en el lloc adequat, en el present o en el passat, si cal, per a concretar-nos els personatges i contextualitzar les seves actuacions. Els secrets són com una bola de neu que va creixent a mesura que avança, però deixen de ser-ho quan algú proper a nosaltres els coneix?
Lafay, a mesura que avança la novel·la, ens fa coparticipants amb molta astúcia d’enganys i de situacions on també l’atzar hi diu la seva, però sobretot dels sentiments d’uns personatges arrossegats per la vida. Conèixer un secret ens converteix en còmplices?

Ressenya d'Àlvar Calvet, participant en la promoció de la novel·la Tots tenim secrets, de Carme Lafay.