28/7/10

"Aigua pudenta", de Marc Capdevila

Aigua pudenta de Marc Capdevila, és una novel·la on trobem dues històries protagonitzades pel Quel, una ambientada a l’actualitat i l’altra a la Tona de la postguerra.
Una d’aquestes històries és la del protagonista, ja avi, afectat d’Alzheimer, i la seva lluita particular contra l’avenç de la malaltia, de vegades, esquitxada de tocs humorístics.
I l’altra és la del jove i malaltís Quel, que és testimoni d’una crua història al balneari on treballa a canvi de tractaments per la malaltia respiratòria que pateix. Els fets tràgics que hi succeeixen fan reaccionar cadascun dels personatges d’una forma diferent. Sobta la determinació que pren el personatge de la Toia, que és l’única capaç de venjar la seva amiga.
Al final de la novel·la el Quel li explica al seu net quin és el seu veritable origen i com van marcar la seva vida i la de la seva família els esdeveniments ocorreguts al balneari.
En resum, una novel·la molt agradable de llegir i molt recomanable.

Ressenya de Leonor Caselles, participant en la promoció de la novel·la Aigua pudenta (XIX Premi de Narrativa Sebastià Juan Arbó), de Marc Capdevila.