14/7/10

"Aigua pudenta", de Marc Capdevila

Aigua pudenta és la novel·la en la que Marc Capdevila ens presenta el llegat, enregistrat mitjançant una gravadora, d’en Quel, un avi afectat d’Alzheimer que d’aquesta manera vol fer la guerra a l’oblit. En el seu relat, però, hi trobarem tot un seguit de personatges que lluiten precisament per el contrari: oblidar la guerra.

Els personatges d’aquesta tendra i colpidora història que transcorre entre els vapors sulfurosos del balneari, són molt diversos. Hi trobarem des d’un excombatent anarquista fins a heroi de guerra del bàndol nacional, passant per un jove i erudit seminarista. Tots ells formen peces clau d’aquesta narració que ens transmet el valor de conservar les vivències per a ser recordades.

A la gravació, adreçada al seu net, en Miquel hi parla de la seva adolescència durant la postguerra a Tona, on hi va anar a parar per tal de recuperar-se d’una malaltia respiratòria al balneari d’aquesta localitat a canvi de treballar-hi. Però en realitat aquest enregistrament és la història de la seva família, de les persones que va estimar i la manera d’immortalitzar-los ara que la malaltia n’esborrarà els seus records.

Ressenya de Francesc García Grimau, participant en la promoció de la novel·la Aigua pudenta, de Marc Capdevila.