15/7/10

La guia "Vall d'Aran" mostra un territori de forta personalitat apte per a tots els amants de la muntanya

El llibre Vall d'Aran. 17 excursions a peu, de Francesc Xavier Gregori, es presentarà divendres 16 de juliol, a 2/4 de 8 del vespre, a la Biblioteca Lluís Barceló i Bou, a Palamós.
La presentació anirà a càrrec de Pere Llauradó, president del Club Alpí Palamós.

La forta personalitat de la Vall d’Aran que s’ha mantingut fins als nostres dies s’explica en bona part pel caràcter muntanyós d’aquest territori. La guia que teniu a les mans està destinada a tots els amants de la muntanya, tant pels que hi dediquen una escapada de cap de setmana com pels que tenen previst passar-hi unes vacances. L’hem pensada per recórrer l’Aran en època estiuenca, tot i que quan la neu hi és present, també podrem gaudir d’aquestes propostes amb el material i la tècnica adequada. Molts dels 17 itineraris han estat fets més d’un cop, per tal que la ressenya sigui tan ajustada com es pugui al que trobarà l’excursionista. Mireu, gaudiu i impregneuvos d’aquest singular territori curull de paisatges de singular bellesa que de ben segur us seduirà.

La gran afició a l’excursionisme de Francesc Xavier Gregori prové del seu pare, que li inculcà amor i respecte per la muntanya. Barceloní de naixement, palamosí d’adopció i aranès de cor, ha passat llargues temporades en aquest meravellós territori, que ha arribat a conèixer i estimar profundament. La seva faceta més destacada es basa en la gran dedicació a la divulgació social de l’excursionisme i l’alta muntanya, especialment d’hivern, com a practicant i com a dinamitzador. Com a alpinista ha recorregut de forma sistemàtica els nostres Pirineus, i pot ser considerat avui un dels millors coneixedors actuals de totes les valls pirinenques tant a l’estiu com a l’hivern en esquís i raquetes, a més de sortides a altres muntanyes com ara els Andes xilens, l’Hindu Kush, Groenlàndia, Gran Atles, Eslovènia, Bulgària, Còrsega, i tots els Alps. Dissenyador gràfic i fotògraf, és autor de nombroses i documentades guies dedicades a l’excursionisme i al coneixement del territori català, que abracen des dels cims més alts dels Pirineus fins als recorreguts més pregons de la Costa Brava. Deliciosament escrites, n’hi ha que són de temàtica hivernal, així com també ha publicat gran quantitat d’articles en revistes especialitzades.