31/3/08

El llibre "Josep Milà. L'amor a la muntanya neix fins i tot en temps de guerra" descriu la carrera d'un excursionista durant el franquisme

El llibre Josep Milà. L'amor a la muntanya neix fins i tot en temps de guerra (Cossetània Edicions), de Francesc Roma i Casanovas, es presentarà dimarts 1 d'abril, a les 8 del vespre, al Centre Excursionista del Penedès.
A l'acte hi assistiran Josep Milà, protagonista del llibre, i Enric Faura, director de la col·lecció Pioners de Cossetània Edicions.

Resum:
Francesc Roma i Casanovas (Sant Martí de Centelles, 1963) va estudiar història contemporània i sociologia. A principis dels anys noranta va començar a investigar la història de l’excursionisme a Catalunya i després va seguir amb l’estudi de la muntanya des del punt de vista de la nova geografia cultural. En el transcurs d’aquesta recerca va doctorar-se en geografia, primer a la Universitat Autònoma de Barcelona i després a l’École des Hautes Études en Sciences Sociales de París. De les seves darreres publicacions cal destacar Salvador Llobet i Reverter: la geografia entre ciència i passió (2000); Els Pirineus maleïts. Natura, cultura i economia moral en les societats dites tradicionals (2000); Aproximació a la història de l’excursionisme terrassenc (2001); Llegendes de la natura (2002), El paradís indicible. La representació de Montserrat a l’edat moderna (2002), Del Paradís a la Nació. La muntanya a Catalunya. Segles XV-XX (2004), El Montseny. 50 itineraris a peu (2004); Montserrat. Les 32 millors excursions i vies ferrades (2006) i Josep Milà. L’amor a la muntanya neix fins i tot en temps de guerra (2008).

Josep Milà:
Josep Milà va desenvolupar la seva carrera excursionista en els anys més foscos del franquisme, quan la pràctica d’aquesta activitat adquiria un caràcter polític força marcat. Represaliat pel règim per expressar el seu sentiment catalanista dalt dels cims del Pirineu, va seguir sortint a la muntanya fins i tot en contra de la prohibició d’algunes institucions. El context excursionista en què va viure li va impedir tenir una gran carrera esportiva, però ja de gran va poder dur a la pràctica alguns dels seus somnis. En aquest llibre explica en primera persona la seva vida excursionista, amb un llenguatge planer, tal com l’ha sentida, en converses mantingudes a casa seva. És, sens dubte, un document històric prou important per formar part d’aquesta història dels pioners excursionistes a Catalunya.

1 comentari:

enric faura ha dit...

Aqui una petita ressenya:
http://muntanyanet.blogspot.com/2008/04/grcies-mil.html