19/3/08

"Muntanyes de Canejan. Val de Toran" explora un dels indrets més ben conservats dels Pirineus

El llibre Muntanyes de Canejan. Val de Toran (Cossetània Edicions), de Montserrat Timoneda i Jaume Llanes, es presentarà el dissabte 22 de març, a 2/4 de 8 del vespre, a la Sala Sociau de Canejan.
La presentació anirà a càrrec de Paco Boya, síndic d'Aran i prologuista del llibre, i de Carlos Lastera, alcalde de Canejan.

Resum:
Aquesta obra és el resultat d’un treball apassionat i sistemàtic d’exploració de la Val de Toran, un dels indrets més desconeguts i més ben conservats dels Pirineus. Noranta itineraris per descobrir uns paisatges bellíssims i singulars, amb un gran potencial excursionista i muntanyenc. Els amants de la muntanya de tots els nivells disposareu d’una guia integral de l’última ribera de la Val d’Aran, en la qual podreu escollir passejades per entorns humanitzats, rutes per l’interior de fagedes centenàries i d’extenses avetoses, excursions per una multitud d’estanys esparsos per la regió, ascensions a cims, escalades per crestes llargues, aèries i solitàries i una multitud de possibilitats de practicar l’escalada en neu i gel per uns llargs i elegants corredors.

Montserrat Timoneda i Jaume Llanes:
Montserrat Timoneda Morera (Belianes, 1964) i Jaume Llanes Bordes (Tornabous, 1959) són matrimoni, veïns de Belianes (l’Urgell) i professors de Filosofia a educació secundària (a l’IES Manuel de Pedrolo de Tàrrega i l’IES Lo Pla d’Urgell de Bellpuig, respectivament). La doble vocació filosòfica i alpinística que comparteixen els ha conduït a una visió molt personal del muntanyisme, des de la qual els elements tècnics i esportius són només mitjans per desplegar una experiència de caràcter contemplatiu en el medi natural, àmbit on l’esforç dut a terme en la reclusió de l’estudi es tradueix en vivència, en realitat. Han centrat sobretot la seva activitat en els Pirineus, on els plau especialment practicar les travesses de crestes i l’escalada en gel per canals i corredors (han fet nombroses obertures de vies en diferents massissos pirinencs: Maladeta, Posets, Val de Toran). Han publicat articles i ressenyes en diferents revistes d’àmbit estatal i nacional (Desnivel, Escalar, Vèrtex i butlletins de diferents centres excursionistes). El fet de tenir casa a Canejan els permet fer visites constants als Pirineus centrals d’ambdues bandes de la frontera.