7/3/08

La col·lecció de biografies cooperativistes catalans de la Fundació Roca i Galès

Antoni Gavaldà, historiador i professor de la Universitat Rovira i Virgili, va publicar a la revista Plecs d'història local l'article "La col·lecció de biografies cooperativistes catalans de la Fundació Roca i Galès", sobre la col·lecció Cooperativistes Catalans (Cossetània Edicions). A l'article Gavaldà parla de la col·laboració entre la Fundació Roca i Galès i Cossetània i en destaca la recuperació de la biografia dels cooperadors de diversos àmbits:
"La biografia, com a història de vida d'algú, és un gènere recuperat en els darrers anys, quan la història ha anat deixant de banda falses preeminències respecte d'altres disciplines socials i ha compartit avenços amb aquestes, en qüestions on la frontera era tan tènue que, més que punt de separació, esdevenia zona de confluència.
"Bernabé Sarabia indicava que l'objectiu principal de la biografia era oferir al lector "una imagen ceñida a la verdadera vida del sujeto biografiado". Pere Anguera, l'any 2000, en una introducció a Plecs d'Història local sobre el tema, indicava que "la biografia ha estat un gènere conreat tradicionalment amb notable gasiveria a catalunya", bo i afegir que "sortosament la situació ha començat a canviar en els darrers anys"."
"Conseqüents amb aquests plantejaments -i evidentment amb d'altres-, la Fundació Roca i Galès, amb seu a Barcelona i dedicada entre altres qüestions a la promoció i divulgació del cooperativisme, va iniciar fa quatre anys una via editorial, conjuntament -cooperativament- amb Cossetània Edicions, amb seu a Valls. Intentava recuperar el perfil biogràfic de cooperadors de les diverses vessants de l'economia social, mitjançant la col·lecció que porta per nom Cooperativistes Catalans. Una anàlisi intencional i analítica del procés i de les seves viscissituds, del tot reeixida, l'ha presentat en un fòrum espanyol Santos Hernández. hi ha escrit que la col·lecció parteix tant de la memòria històrica com de l'embranzida de l'estudi del cooperativisme català des dels anys vuitanta del segle passat, "[...] y que tan útil parecía resultar."