3/3/08

Un llibre-guia recull 29 itineraris que ressegueixen els cims que va pujar mossèn Cinto Verdaguer

Reviure les aventures muntanyenques que va protagonitzar el poeta Jacint Verdaguer. És el que proposa el llibre Les ascensions de Verdaguer als cims del Pirineu, escrit pel barceloní Bernat Gasull i editat per Cossetània.
L’autor explica que la pretensió ha estat fer “un recull senzill i ras de motxilla”. El resultat és una guia d’itineraris de muntanya –29 en total– que ressegueixen els cims que va pujar mossèn Cinto, especialment en dues travesses de fa 125 anys, els estius de 1882 i 1883. L’obra es va presentar la setmana passada a la llibreria Catalònia de Barcelona, i es preveu que pel maig es presenti a Osona.
La faceta excursionista del poeta de Folgueroles, que segons Gasull caminava alegrement, “tot cantant i amb la sotana arremangada, mostrant els pantalons”, no passa gens desapercebuda a les seves obres; ans al contrari, Verdaguer es desvela com un profund coneixedor de la geografia catalana, sobretot de l’alta muntanya pirinenca. Gasull remarca que “la majoria d’excursions que conté el llibre “són dures, perquè Verdaguer era molt caminador”.
El cert és que la seva delicada salut no li impedia la pràctica de l’excursionisme sinó que, tal com recull l’obra, era “precisament entre cingles que li marxaven tots els mals”. La proposta d’aquesta guia atípica és repetir les excursions acompanyant-les de les notes, rondalles o poemes de Verdaguer. Així doncs, la informació tècnica es conjuga amb la literària.
A tall d’introducció, cada itinerari es documenta amb una explicació històrica sobre l’any en què el poeta va pujar al cim o quin objectiu perseguia.
Gasull comenta que mossèn Cinto va pujar a cims tan emblemàtics com el Canigó, l’Aneto o la Pica d’Estats i va recórrer el Pallars, l’Alt Urgell o el Ripollès “especialment per documentar-se per escriure l’extens poema Canigó”.
Bernat Gasull explica detalladament el recorregut i les circumstàncies de cada ascensió, n’ofereix dades pràctiques i les complementa amb fotografies i croquis, a més de citar diverses peces escrites per Jacint Verdaguer que hi estan relacionades. El llibre també es pot fer servir de guia per les excursions.

-Article titulat "Un llibre-guia recull 29 itineraris que ressegueixen els cims que va pujar mossèn Cinto Verdaguer" a la versió digital del diari El 9 Nou en l'Edició d'Osona i el Ripollès.