6/3/08

El llegat dels indians a Catalunya

M M. Gurguí, a la revista Presència del 29 de febrer publicà l'article "El llegat dels indians a Catalunya", una ressenya del llibre Cuba a Catalunya (Cossetània Edicions), de Tate Cabré. A l'article Gurguí exposa que el llibre ofereix un testimoni de l'empremta deixada pels indians al país:
"Hàbits tan arrelats a casa nostra com són posar a taula una ampolla d'aigua de Vichy, o un vi Torres, o un cava Mont-Ferrant són costums heretats dels indians, com ho són també fer un cafè-copa-puro després d'un bon àpat. Així ho explica Tate cabré en el llibre publicat per Tate Cabré en el llibre publicat per Cossetània Cuba a Catalunya, el llegat dels indians.
Però qui eren els indians? Cabré diu que es pot considerar indià la persona que ha salpat a Amèrica, hi ha intentat fer fortunai ha tornat a Catalunya. Tot això en un interval de temps força curt, de 15 a 30 anys. Els indians, ens explica, eren molt conservadors en política i proteccionistes en els negocis, però grans mecenes. Cabré sosté que aquesta manera de ser dels indians va impulsar la renaixença social, cultural i econòmica d'on s'establien."
"Cabré ens descobreix les empreses indianes centenàries que continuen treballant a Catalunya i ens parla de l'estil colonial que va envair palaus, vil·les senyorials i masies. Diu "El llegat arquitectònic dels indians constitueix una fracció vital del patrimoni cultural català." I és que els indians adinerats es feien concedir títols nobiliaris i compraven grans finques i palaus que van redecorar al seu gust o bé se'n van fer construir de nous."